Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amenda uriașă pentru grupul Alibaba: un avertisment pentru toți giganții chinezi ai Internetului

alibaba.png

Sediul central al grupului Alibaba din Hangzhou, China, 5 februarie 2020
Sursa imaginii: 
© Noël Celis, AFP via France24

Autoritățile din Beijing au amendat recent compania Alibaba, echivalentul chinezesc al Amazon, cu echivalentul a 2,3 miliarde de euro, pentru abuz de poziție dominantă, cea mai mare amendă antitrust aplicată vreodată în China. Măsura se dorește a fi un avertisment pentru ceilalți mari jucători din piața chineză, până acum destul de slab reglementată.

Este de fapt un ultimatum dat giganților tehnologici chinezi. Autoritățile au acordat „o lună” sectorului digital pentru a pune capăt acțiunilor de obstrucționare a concurenței.

34 de companii, printre care Bytedance, proprietara platformei TikTok, Baidu (Google-ul chinez) și Tencent, creatorul aplicației de mesagerie WeChat, trebuie să „ia în considerare cazul Alibaba” pentru a nu suferi aceeași soartă, avertizează Administrația chineză a Spațiului Cibernetic (CAC).

Grupul a fost criticat în special pentru că pretinde exclusivitate comercianților care doresc să își vândă produsele pe platformele sale, în detrimentul site-urilor concurente.

Concurența neloială este „un obstacol în calea inovației și a dezvoltării și aduce prejudicii intereselor [...] consumatorilor”, a explicat într-un comunicat dat publicității marți Administrația chineză a Spațiului Cibernetic.

Înapoi pe drumul cel bun

După ce au favorizat apariția și dezvoltarea campionilor digitali locali pentru a crea o contrapondere la grupul american Big Five (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft), autoritățile de la Beijing își exprimă acum îngrijorarea față de influența lor tot mai mare.

Din poziția de lideri absoluți în China, acești giganți digitali, supranumiți BATX (Baidu, Alibaba, Tencent și producătorul de telefoane Xiaomi) au reușit să își consolideze poziția dominantă pe o piață protejată de ingerințele străine, dar supusă cenzurii.

Baidu, de exemplu, profită de interdicția aplicată companiei Google de a-și oferi serviciile pentru a devenit motorul de căutare principal din țară.

„Autoritățile de la Beijing continuă și vor continua să-și sprijine ferm companiile digitale”, a declarat Nicolas Mazzucchi, cercetător la Fundația pentru Cercetare Strategică. „Totuși, autoritățile consideră că este momentul potrivit să bată cu pumnul în masă și să transmită mesajul că, în cele din urmă, în China, Comitetul Central al Partidului Comunist este cel care decide și nu companiile”.

O legislație permisivă

În ultimii ani, numeroase reglementări pentru utilizarea datelor cu caracter personal, sau chiar utilizarea cardurilor de credit online, au înăsprit legislația care până acum era destul de permisivă cu aceste companii.

Iar acest demers întreprins cu scopul de a recâștiga controlul pare să pună lucrurile în mișcare. În martie, doisprezece șefi ai companiilor digitale chineze au fost condamnați la amenzi fără precedent, pentru obstrucționarea concurenței.

Cu câteva luni mai devreme, autoritățile au blocat un proiect IPO (Oferta Publică Inițială) în valoare de 37 de miliarde dolari al companiei Ant Group, o fostă filială a companiei Alibaba. Era vorba despre cea mai mare Ofertă Publică Inițială din toate timpurile.

Un alt episod simbolic: „dispariția” lui Jack Ma. În timpul unui discurs ținut la Shanghai pe 24 octombrie 2020, fondatorul Alibaba a criticat băncile de stat și a solicitat crearea unui „sistem financiar mai sănătos”, după care... a dispărut.  

Când și-a făcut reapariția în public (după 88 de zile!) a început să vorbească despre „o nouă fază de dezvoltare” și a lăudat regimul pentru acțiunile sale îndreptate „către prosperitatea comună”.

„Autoritățile chineze se tem că aceste suprastructuri dețin mijloacele necesare pentru a scăpa de controlul politic”, precizează Nicolas Mazzucchi.

Această redobândire brutală a controlului vizează secțiunile mari ale economiei. După venirea la putere a lui Xi Jinping, procesele anticorupție în cascadă i-au vizat în special pe directorii sectorului petrolier, adaugă el.

Complex militar-industrial

Așa cum se întâmplă în Statele Unite și în Europa cu grupul Big Five, și China încearcă să obțină mai mult control asupra giganților tehnologici, deși cu obiective diferite.

„În Statele Unite și în Europa există problema evaziunii fiscale și a libertăților civile”, constată Nicolas Muzzacchi.

„În China în schimb este vorba de aplicarea doctrinei fuziunii civil-militare: se consideră că, în toate domeniile, companiile trebuie să fie complet integrate în complexul militar-industrial chinez pentru a dobândi o formă de dominație tehnologică până în 2035-2040”.

Această ofensivă legală menită să forțeze grupul BATX să servească intereselor statului continuă. La câteva zile după sancțiunea aplicată companiei Alibaba, Ant Group, care deține aplicația de plată online extrem de populară Alipay, a primit ordin de restructurare.

Compania va deveni un holding în care statul va fi acționar și astfel va trebui să respecte aceleași reguli ca băncile tradiționale.

Rămâne de văzut dacă, după cazurile Alibaba și Ant Group, guvernul chinez intenționează să atace și alți giganți digitali.

„Pentru autoritățile chineze această cale este extrem de periculoasă”, avertizează Nicolas Mazzucchi. „Dacă autoritățile lovesc prea tare, ar putea distruge și modelul de funcționare al acestor companii”.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici, după articolul France24