Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se pot atinge țintele ambițioase de mediu? Cu investiții și consecvență politică

Astăzi și mâine, președintele american Joe Biden va prezida un summit mondial pe tema încălzirii globale. La întâlnirea online vor fi prezenți 40 de conducători de state, inclusiv președintele Chinei. O prezență binevenită, pentru că economiile chineză și americană emit cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră din lume, dar sunt și statele care investesc cel mai mult în producția de energie din surse regenerabile.

Experții consideră că întâlnirea va fi și momentul în care Statele Unite vor anunța ținta pe care doresc să o atingă în următoarele decenii în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

De altfel, Uniunea Europeană nu vine la summit cu mâna goală. Consiliul European, adică șefii de state și de guverne, a ajuns la o înțelegere cu Parlamentul European cu privire la obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră la 55% față de anul 1990, până în anul 2030. O țintă ambițioasă, care, în principiu, îi va stimula și pe partenerii mondiali să o urmeze.

Întâmplător, ieri, Forumul Economic Mondial a publicat raportul privind indicele tranziției energetice, prilej cu care experții au făcut și o analiză a evoluției acestui indice în ultimul deceniu. Cifrele sunt interesante, pentru că relevă evoluția pe care au avut-o statele în ultimii 10 ani, în materie de trecere către utilizarea așa-numitei energii verzi.

Astfel, în anul 2011, un baril de țiței costa 100 dolari, care, printre altele a fost un element care a antrenat investiții substanțiale în producția de energie regenerabilă. În 2011, energia regenerabilă era practic necompetitivă. Peste opt ani, prețul unui baril de țiței a ajuns la jumătate față de anul 2011, respectiv la 50 dolari, iar capacitățile de producere a energiei regenerabile au crescut exponențial. Mai exact, în mai puțin de un deceniu, capacitatea instalată pentru producția de energie solară a crescut de mai mult de 10 ori, iar capacitatea pentru energia eoliană a crescut de aproape șase ori. Această tendință arată investițiile mari făcute în producția de energie regenerabilă, care au venit la pachet cu progresele în materie de reducere a tarifelor. Concret, tariful pentru energia obținută din surse solare a scăzut de la 0,38 la 0,007 dolari pe kWh, iar tariful pentru cea produsă din surse eoliene a scăzut de la 0,086 la 0,053 dolari pentru un kWh.

La nivel global, producția de energie obținută din surse regenerabile, inclusiv hidro, avea în urmă cu un deceniu o cotă de 19% din total, în timp ce anul trecut procentajul a urcat la 26%. De altfel, volumul investițiilor în tranziția energetică este relevant, în anul 2011, acestea erau erau de 300 miliarde dolari, în timp ce în anul 2019, ajungeau la 500 miliarde dolari.

Emisiile de dioxid de carbon provenite din producția industrială care utilizează combustibili fosili erau, în urmă cu un deceniu, de 33 gigatone, în timp ce anul trecut au ajuns la 34 gigatone.

În clasamentul întocmit de Forumul Economic Mondial, în ceea ce privește indicele tranziției energetice, pe primele șase locuri se află Suedia, Norvegia, Danemarca, Elveția, Austria și Finlanda. Dintre economiile mari, singurele care se află în top 10 sunt Marea Britanie și Franța. În ultimul deceniu, indicele s-a îmbunătățit simțitor în China și India, 68 de țări din 115 au făcut progrese, dar, numai 13 state au avut creșteri în mod constant și peste medie. Analiza Forumului Economic Mondial arată cât de puține sunt țările care pot face un progres constant și pe durată lungă în ceea ce privește tranziția către folosirea energiei verzi.

Este de remarcat că opt din primele 10 state aflate în fruntea clasamentului indicelui de tranziție energetică și-au asumat ținta ca până în anul 2050 să devină neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon. O țintă pe care o are și Uniunea Europeană, în ansamblu.

Raportul arată și care sunt cei mai mari investitori în tranziția energetică, în perioada 2016-2020. Pe primele locuri se află China, peste 1.000 miliarde dolari, Statele Unite, 540 miliarde, Japonia, 166, Germania, 133, și Marea Britanie, 108 miliarde dolari. În concluzie, statele lumii par hotărâte să își asume obiective înalte în materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Va fi nevoie de investiții și de consecvență politică. Două condiții care nu sunt ușor de îndeplinit.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 22 aprilie 2021