Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evenimentul deceniului: români pe Wall Street

daniel_dines.jpg

Daniel Dines, cofondator UiPath
Sursa imaginii: 
Facebook / Daniel Dines

Fără a spune vorbe mari, listarea pe bursa de la New York a companiei UiPath, care a fost înființată în România, este evenimentul de afaceri al ultimului deceniu. Mass-media a prezentat, în ultimele zile, informațiile importante ale ascensiunii companiei până la momentul listării pe Wall Street. 

S-a reamintit că UiPath a plecat dintr-un apartament din București, ceea ce seamănă cu startul din garaje pe care l-au avut marile companii de tehnologie de astăzi. A fost calculată valoarea de piață a firmei și implicit s-a evaluat averea pe care o are unul dintre fondatori, Daniel Dines.

De asemenea, s-a menționat că Dines a devenit cel mai bogat român, depășindu-l pe Ion Țiriac. Nu în ultimul rând, s-a prezentat și cronologia dezvoltării companiei, în special în ceea ce privește finanțările obținute care au arătat o creștere continuă a valorii firmei.

Dar, morala creșterii companiei UiPath este mai cuprinzătoare. Există câteva lucruri care ar trebui să atragă atenția.

În primul rând, UiPath este o companie a acestui secol, o firmă de tehnologie. Este important acest aspect, pentru că de foarte mult timp vorbim despre sectoare ale economiei românești care produc valoare adăugată redusă.

În cazul firmei UiPath, lucrurile stau cu totul altfel, în sensul că activează într-o industrie inovativă, creatoare de valoare. Cea mai bună dovadă în acest sens este chiar capitalizarea la care a ajuns compania în doar câțiva ani, un nivel la care unele firme din economia veche nici nu pot visa.

De altfel, într-o declarație transmisă presei, Daniel Dines definește în doar trei cuvinte viziunea și, totodată, strategia de viitor a companiei: „organizația complet automatizată”'.

Cu o asemenea țintă, UiPath are șanse mari să aibă mai mulți clienți și implicit o valoare de piață mai mare. Deocamdată, compania a ajuns la 7.900 de clienți, dar felul în care este de așteptat să evolueze economia va crește numărul firmelor care vor avea nevoie de UiPath.

Este de remarcat că dacă în urmă cu câțiva ani sloganul firmei era „un robot pentru fiecare”, acum viziunea s-a modificat puțin. De la robotizarea unei activități sau a unei zone de producție managerii companiei au trecut la un proces mai complicat și anume automatizarea completă a unei firme sau a unei instituții.

În al doilea rând, UiPath a făcut un potențial miliardar român, Daniel Dines. El este diferit în mod substanțial de vechii oameni de afaceri români aflați în topurile de specialitate.

Averile construite după anul 1990 au un specific aparte: sunt făcute în condiții netransparente, cu destule compromisuri și conexiuni politice. Cu puține excepții, averea oamenilor de afaceri români poate fi cu greu evaluată, pentru că firmele pe care le dețin aceștia nu sunt cotate la Bursă.

Cei mai mulți oameni de afaceri români nu pot răspunde credibil la întrebarea: cum au făcut primul milion? Daniel Dines este complet diferit. Evoluția firmei pe care a fondat-o este cunoscută, acționariatul companiei este transparent și, implicit, valoarea pachetului de acțiuni deținut de Daniel Dines poate fi calculată cu ușurință. Deci, prin cotarea UiPath la Bursa din New York și averea lui Daniel Dines, cu fluctuațiile zilnice, este cât se poate de clară.

În al treilea rând, compania este un exemplu excepțional pentru cum o firmă românească poate să se extindă la nivel global. Majoritatea zdrobitoare a companiilor locale nu reușesc să depășească granițele țării în materie de business.

Vestea bună este că în România mai sunt și alte companii din domeniul digital care au rezultate bune. Desigur, nu au anvergura UiPath, dar sunt firme care s-au dezvoltat, atrag finanțări și sunt racordate la noua economie.

Ele și tinerii antreprenori pot schimba nu doar structura economiei românești, ci și modul în care se face business. Adică, pot schimba România.

 

Citește și: Nu tot ce „zboară” se numește unicorn

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 23 aprilie 2021