Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Total suspendă o investiție de 20 de miliarde de euro în Mozambic

total.png

Image source: 
AFP via France24

Grupul francez Total a confirmat la începutul acestei săptămâni suspendarea mega-proiectului său pentru exploatarea gazelor naturale din nord-estul Mozambicului, datorită situației de „forță majoră” creată după atacurile jihadiste de la începutul lunii aprilie.

„Având în vedere evoluția situației privind siguranța în nordul provinciei Cabo Delgado din Mozambic, compania Total a confirmat că întregul personal al proiectului LNG (liquefied natural gas) a părăsit situl Afungi. Această situație a determinat compania, în calitate de operator al proiectului LNG Mozambic, să declare acest eveniment ca fiind de forță majoră”, se arată în comunicatul de presă publicat de grupul francez.

Principala organizație patronală din Mozambic a anunțat pe 21 aprilie suspendarea contractelor semnate de gigantul petrolier francez cu cel puțin două companii de construcții.

Total a întrerupt temporar la începutul lunii aprilie acest proiect în valoare de mai multe miliarde de euro, care ar trebui să pună bazele unui imens complex de gaze naturale lichefiate.

În ultimele zile ale lunii martie, grupări armate au atacat orașul portuar din apropierea orașului Palma, cauzând moartea a zeci de oameni. Raidul a fost revendicat de statul islamic

Proiectul LNG Mozambic, condus de compania Total în cadrul unui consorțiu, reprezintă o investiție totală de 20 de miliarde de euro.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul AFP preluat de France 24