
Economie
Bogații Americii au cu 195 de miliarde de dolari mai mult după primele 100 de zile ale lui Joe Biden
bani.jpg

Dintre aceste câștiguri, cele mai recente au fost determinate de creșterea continuă a pieței bursiere, de când Joseph Biden a depus jurământul la 20 ianuarie, împreună cu lansarea programului de vaccinare și un pachet de stimulente guvernamentale de 1,9 trilioane de dolari. Indicele S&P 500 și Dow Jones au crescut cu peste 10% în acest timp.
Acești cei mai bogați 100 au câștigat încă 267 de miliarde de dolari între alegerile din 2020 și inaugurarea lui Biden, însumând un total de 461 de miliarde de dolari adunate din 4 noiembrie.
Totalitatea averilor combinate ale acestora a ajuns la 2,9 trilioane de dolari, mai mare decât bogăția combinată de 2,5 trilioane de dolari a jumătății mai sărace din populația SUA, potrivit datelor Rezervei Federale.
De asemenea, cei mai bogați 10 americani au acumulat 255 miliarde dolari de la alegeri, aducând averea lor combinată la 1,2 trilioane de dolari.
Motorul cel mai mare al acestei creșteri a bogăției au fost companiile de tehnologie precum Amazon, Facebook și Google, susținute de activitatea online crescută și de lucrul de acasă din timpul pandemiei.
Cel mai bogat om din lume, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, s-a îmbogățit cu 11,7 miliarde de dolari anul acesta, potrivit Bloomberg Billionaires Index, adăugate la creșterea de avere de aproximativ 120 de miliarde de dolari din timpul președinției Trump. Averea lui Mark Zuckerberg a crescut doar joi, 29 aprilie, cu 8,1 miliarde de dolari, pe baza rezultatelor Facebook din primul trimestru.
Mai trebuie spus că Larry Page de la Google a adăugat anul acesta 26,6 miliarde de dolari, după ce compania din California a înregistrat profit record anul trecut, în timp ce averea Elon Musk a crescut cu 5,1 miliarde de dolari începând din ianuarie.
O parte dintre finanțiști, precum Warren Buffett și Stephen Schwarzman, de la Blackstone Group Inc., au fost, de asemenea, beneficiari majori în urma creșterilor bursiere.
În fine, în primele sale 100 de zile, Biden a propus creșteri accentuate ale taxelor pentru cei bogați, iar programele vor canaliza miliarde de dolari către americanii din clasele mijlocii și inferioare sub formă de infrastructură, stimuli și cheltuieli sociale.