Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Ungaria anunță un tren de mare viteză care va circula cu până la 320 km/h

  • Trenul va parcurge distanța dintre Budapesta și Varșovia în cinci ore și jumătate.
  • Ministrul de finanțe slovac, fost premier al țării, Igor Matovič, îi acuză pe partenerii de coaliție, care nu vor creșterea TVA cu 25%, că sunt ”lași”, care se tem să se opună profitorilor și celor care trișează.

„Trenul de mare viteză Budapesta-Varșovia va fi mai rapid decât autostrada și, uneori, chiar decât avionul.” Iată titlul unui articol din publicația telex.hu potrivit căruia, distanța dintre Budapesta și Viena va fi parcursă în doar două ore, la fel ca distanța până la Bratislava.

Trenul de mare viteză va ajunge la Praga în 3 ore și jumătate, iar la Varșovia în 5 ore și jumătate.

„Compania națională de dezvoltare a infrastructurii tocmai a publicat câteva informații despre studiul de fezabilitate al proiectului pe site-ul său. Se așteaptă ca lucrările să demareze la începutul anilor 2030, dar reconstrucția pistelor existente de la Kelenföld la Törökbálint ar putea începe chiar mai devreme,” menționează telex.hu.

„Ministrul inovației și tehnologiei, László Palkovics, a declarat că, pe lângă conectarea capitalelor țărilor din grupul de la Visegrád, proiectul ar putea lega rețeaua feroviară de mare viteză maghiară cu rețeaua europeană.”

„Trenurile ar putea circula la viteze cuprinse între 250 și 320 km h, cu excepția tronsoanelor urbane.”

 

Slovacia: ministrul de finanțe spune că cei care nu vor majorarea TVA sunt lași

Ministrul de finanțe slovac, fost premier al țării, Igor Matovič, reacționează la criticile privind majorarea TVA la 25% spunând: „lașii se tem să se opună profitorilor și celor care trișează,” aflăm din Aktuality.sk.

Unii parteneri de coaliție, precum ministrul economiei, Richard Sulík, lider al formațiunii Libertate și solidaritate, se opun schimbării. Sulík a declarat că majorarea impozitelor este o „linie roșie” pentru partidul său și că nu va fi de acord cu ea în niciun caz.  Un alt partid de coaliție, Za luďí (Pentru Popor, n.r.,) spune că „nu a existat o astfel de propunere în coaliție. Nu o vom accepta.”

De partea cealaltă, Igor Matovič afirmă că s-a „săturat de cuvintele frumoase care spun că familiile sunt foarte importante pentru noi, doar că în realitate nu facem nimic pentru ei de ani de zile.” Acesta dă exemplu următoarea situație: o familie de trei persoane - o mamă singură care lucrează pe salariul minim, cu doi copii adolescenți. Ea câștigă muncind și din indemnizațiile familiale, 606 euro net.

„După reforma impozitelor și impozitelor, pe care o pregătesc pentru la vară, aceasta mamă va primi 1021 de euro pe lună”, a scris Matovič.

 

Lituania sprijină Adzerbaidjanul să reformeze țara

www.delfi.lt publică un aticol despre vizita în Azerbaidjan a ministrului de externe litianian, Gabrielius Landsbergis. În timpul vizitei sale la Baku, șeful misiunii diplomatice lituaniene l-a întâlnit pe președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev. Una din temele discutate a fost interesul Lituaniei pentru o soluție permanentă și durabilă pentru conflictul din Nagorno-Karabakh, un pas important pentru pacea și securitatea din Caucazul de Sud.

El a menționat că Lituania susține acțiunile copreședinților grupului Minsk al OSCE și recomandă un rol mai mare pentru UE în acest proces.

S-a discutat, de asemenea, despre „procesul activ de transfer al experienței reformei din Lituania în Azerbaidjan (instituțiile lituaniene participă la 12 proiecte de înfrățire a UE în Azerbaidjan) și interesul tinerilor din această țară pentru studii la universitățile lituaniene.”

„Lituania este interesată de consolidarea legăturilor dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan”, spune ministrul de externe Gabrielius Landsbergis. ”Azerbaidjanul este un partener strategic al UE în domeniul energiei.”

 

Polonia a avut prima constituție din istorie

Din www.wroclaw.pl aflăm că Polonia a început luna mai cu trei sărbători naționale.

„Din păcate, anul acesta, marile festivități conviviale rămân suspendate. Pentru a sublinia caracterul excepțional al acestor zile, steagul național este afișat pe fațadele caselor.”

Pe 1 mai, polonezii sărbătoresc Ziua Muncii. În Polonia, această zi a fost „celebrată din 1890, dar a devenit o sărbătoare națională în 1950.”

„2 mai este Ziua Drapelului. Această sărbătoare a fost stabilită în 2004 pentru a sărbători ziua în care steagul polonez a fost arborat deasupra Coloanei Victoriei din Berlin la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost un simbol al victoriei asupra Germaniei naziste.”

„3 mai este o sărbătoare națională care comemorează proclamarea Constituției din 3 mai 1791, prima din Europa și a doua din lume. A fost un act progresist care a devenit un simbol istoric și politic,” menționează publicația poloneză.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Szilárd FEKETE, Ungaria

Karolina VINGYTĖ, Lituania

Julia BRZOZKA, Polonia       

Karolína BAUEROVÁ, Slovacia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 5 mai 2021