Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grupul francez Capgemini își consolidează activitatea din Polonia

capgemini.jpg

Centrul de afaceri Capgemini din Cracovia, Polonia
Image source: 
capgemini.com

Revista presei Europa Plus:

- Grupul francez Capgemini, unul din principalii actori globali de pe piața IT&C, își extinde activitățile din Polonia;

- Biochimista ungară Katalin Karikó,  vicepreședinte al companiei BioNTech, a fost premiată de autoritățile de la Budapesta;

- În Slovacia limita de vârstă pentru tinerii care doresc să lucreze în Poliție va fi redusă de la 21 la 18 ani.

Grupul francez Capgemini, unul din principalii actori globali de pe piața IT&C, și-a comunicat recent intenția de a recruta încă 200 de angajați pentru centrul său de afaceri din Cracovia, unde lucrează deja circa 4300 de specialiști, scrie revista Forbes, varianta în limba poloneză.

Aceștia se vor ocupa de optimizarea serviciilor financiare, contabilitate, resurse umane, bancare și prelucrarea datelor, preponderent cu ajutorul Inteligenței Artificiale, după cum explică Wojciech Cichoń, membru în Consiliul de Administrație al Capgemini Polonia.

Cererea de personal este atât de urgentă încât vor fi angajați nu doar IT-iști cu experiență ci și persoane cu diferite grade de pregătire, care se vor perfecționa pe parcurs. Cunoașterea limbilor străine este un avantaj, dat fiind faptul că grupul lucrează cu clienți din 30 de țări.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Humanites, 93% dintre directorii de companii din Polonia, 88% dintre angajații acestora și 67% din cetățenii polonezi de peste 15 ani consideră că procesul de digitalizare s-a accelerat mult în timpul pandemiei.

Studiul arată că polonezii sunt foarte receptivi la nouățile în domeniu: aproape 1,2 milioane de polonezi au participat la cursuri specializate gratuite organizate de mari companii precum Microsoft și Linkedin, Polonia situându-se din acest punct de vedere pe locul 2 în Europa și pe locul 6 în lume

 

O biochimistă ungară în conducerea BioNTech

Foto: wikipedia.org

Biochimista ungară Katalin Karikó,  vicepreședinte al companiei BioNTech, unul din producătorii vaccinului anti Covid pe bază de ARN, a primit ”Premiul pentru demintate umană al Consiliului pentru demnitate Umană de la Budapesta”, transmite publicația hvg.hu.

Deputatul Fidesz, István Bajkai, a ținut să sublinieze în discursul său meritele cercetătoarei: ”Ne adresăm astăzi cu mândrie și speranță uneia dintre cele mai mari personalități ale spiritului creator ungar”, a spus el, adăugând că biochimista urmează cu mândrie drumul parcurs de alți mari oameni de știință din Ungaria, precum Ignác Semmelweis, Pál Heim sau Albert Szent-Györgyi.

Katalin Karikó a început să lucreze în virusologie la centrul de cercetări din Szeged. În 1985, după ce și-a pierdut postul, s-a decis să lucreze în străinătate. A început cercetările asupra ARN la Universitatea din Pennsylnania, Statele Unite, acolo unde a pus bazele sistemului Kariko-Weissmann, brevetat de Universitatea americană și folosit de atunci la realizarea mai multor tipuri de vaccin. În ultimii 8 ani a trăit și a lucrat în Germania.

Biochimista a declarat că în prezent lucrează în cercetarea altor aplicații pe bază de ARN, care ar putea ajuta în tratarea cancerului și insuficienței cardiace.

 

Slovacia: Proiect privind reformarea în profunzime a Poliției

Competențe sporite în investigarea infracțiunilor financiare, un nou sistem de supraveghere a traficului rutier și o modificare radicală a sistemului de organizare internă, sunt principalele obiective ale unui proiect guvernamental care vizează o reformă profundă a Poliției din Slovacia, transmite publicația aktuality.sk.

Șeful Poliției Naționale, Peter Kovařík, a declarat că proiectul are deja avizul Ministerului de Interne și că urmează a fi aprobat de Guven în luna august a.c.

Una din prevederile importante se referă la scăderea vârstei candidaților la angajarea în Poliție, de la 21 la 18 ani. De asemenea va fi modificat sistemul de selecție pentru ocuparea funcțiilor de conducere.

Sunt prevăzute de asemenea cursuri de instruire în domeniul economic și financiar pentru polițiștii însărcinați cu investigarea infracțiunilor financiare, inclusiv cu referire la modificarea și deplasarea conturilor bancare, emiterea de facturi electronice, funcționarea sistemelor de telecomunicații, etc.

”Oamenii noștri trebuie să fie foarte bine puși la punct cu toate noutățile tehnice de care se folosesc cei care comit infracțiuni financiare pentru a identifica și anihila schemele pe care aceștia le construiesc”, a precizat șeful poliției.

În privința traficului rutier, astăzi nu mai este suficientă instalarea de sisteme de supraveghere a circulației, avem nevoie de sisteme automate de identificare rapidă a proprietarilor de autovehicule care comit infracțiuni, precum și de un set noi de reguli privind sancționarea acestora, mai spune oficialul citat.

Într-o a doua etapă a procesului de reformă, vor fi desființate direcțiile locale ale Poliției și vor fi înființate doar trei Direcții regionale și Direcția metropolitană a Poliției Capitalei.

 

Lituania: O lege controversată va fi anulată

Președintele Seimului (Parlamentului) lituanian a propus recent anularea legii care interzice tinerilor sub 20 de ani să cumpere băuturi alcoolice, indiferent de concentrația de alcool, act normativ adoptat în legislatura trecută și care a stârnit multe controverse în această țară, transmite publicația delfi.lt.

”Este într-adevăr o lege absurdă, pentru că dacă o restricționare a publicității pentru băuturi alcoolice sau stabilirea unei limite orare pentru consumul acestora este de înțeles, a interzice total consumul, indiferent de tăria băuturii, pentru o persoană majoră, este în fond o lipsă de respect pentru tinerii lituanieni”, comentează editorialistul publicației amintite.

”Imaginați-vă că împliniți anul acesta 18 ani. Aveți drept de vot, dreptul de a cumpăra o armă, dreptul de a vă căsători, dreptul de a conduce o mașină... dar nu aveți dreptul să beți un pahar de vin la o petrecere sau la o aniversare (...) Argumentele ”abstinenților”, care dau ca exemplu țările scandinave, sau Statele Unite,  unde există o legislație foarte strictă privind consumul de alcool, nu au niciun sens, pentru că acolo este vorba despre băuturile tari. La noi, potrivit acestei legi, un tânăr nu are voie să se atingă acum nici măcar de un cocktail cu 2% alcool”, precizează editorialistul, care salută decizia președintelui Seimului.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Julia Brzózka - Polonia

Szilárd Fekete - Ungaria

Karolína Bauerová - Slovacia

Karolina Vingytė – Lituania

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 12 mai 2021