Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât adevăr, câtă manipulare? Daniel Dines cumpără o participație minoritară la o firmă imobiliară

one_bun.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / One United Properties

Notorietatea lui Daniel Dines în România a crescut spectaculos. Cu siguranță, cotarea la Bursa de la New York a firmei fondată de Dines, la un nivel al capitalizării impresionant, a făcut din acesta un model, un adevărat guru, pentru mediul de afaceri românesc.

Era previzibil că orice mișcare de business a lui Daniel Dines va fi urmărită cu atenție de antreprenorii români și de publicul interesat de informațiile economice. Atunci când ai o avere evaluată la șase miliarde de dolari, vrei sau nu, devii un reper pentru public, iar mișcările tale investiționale vor fi urmate de o mulțime de mici investitori.

Cel mai cunoscut exemplu în acest sens este chiar Elon Musk, fondatorul Tesla. Acesta a avut probleme chiar cu Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare care l-a amendat pentru o afirmație pe o rețea socială referitoare la compania pe care o conducea.

De asemenea, periodic, Elon Musk transmite mesaje care influențează piața în ceea ce privește gluma financiară numită dogecoin. Iar prețul criptomonedei crește sau scade, în funcție de ce spune sau scrie Elon Musk.

Păstrând proporțiile, în aceste zile, am asistat la publicarea unor informații cusute cu „ață albă” despre o tranzacție pe care ar face-o Daniel Dines. Presa cu profil economic, dar și unele platforme generaliste din România au publicat articole ample care arată că Daniel Dines va cumpăra un pachet de acțiuni de 5% dintr-o companie cu profil imobiliar.

Se avansează chiar și suma achiziției, respectiv 25 milioane de euro pentru 5% din companie. Este limpede că toate elementele tranzacției vin să ofere o imagine excelentă companiei imobiliare. Pe de o parte, pentru că firma imobiliară este în atenția celui mai bogat român. Iar când se întâmplă acest lucru, imaginea și valoarea companiei cresc.

Pe de altă parte, articolele din media setează și o valoare a companiei, la aproximativ o jumătate de miliard de euro. Informațiile apar într-un moment în care compania imobiliară se pregătește să se listeze la Bursa de la București, după cum declară chiar acționarii majoritari ai firmei.

Mai exact, ar fi vorba despre o cotare pe Bursă în luna iunie, iar dacă termenul va fi respectat, achiziția lui Daniel Dines, dacă ea se va întâmpla până la urmă, servește perfect unei companii care devine publică, pe piața de capital.

Dar, ceva nu se leagă în toată această poveste. În lumea businessului este total atipic ca o astfel de tranzacție să se afle în mod public înainte de a fi parafată. În mod normal, un business ca acesta se face foarte discret, cu atât mai mult cu cât Daniel Dines este în acest moment în centrul atenției.

Desigur, putem crede că media a reușit să găsească informația și că o agenție de presă internațională a confirmat-o, dar situația este mai complicată.

Astfel, există două scenarii. Primul este acela în care Daniel Dines nu a știut nimic despre apariția în presă a intenției sale de a cumpăra o participație la compania cu specific imobiliar. Este foarte probabil ca Daniel Dines să aibă un manager sau o companie de management a investițiilor. Ceea ce înseamnă că Dines nu are nicio legătură cu informațiile descoperite de media cu privire la tranzacție.

Un al doilea scenariu este acela în care Daniel Dines are cunoștință de informațiile din presă. Poate nu le-a alimentat, dar le-a tolerat. În acest scenariu, toată lumea câștigă în cazul în care firma imobiliară va fi listată luna viitoare la Bursa de valori de la București.

În sensul că este de așteptat ca tranzacționarea acțiunilor companiei să fie de mare interes pentru investitori, dintr-un motiv simplu: prezența în acționariat a lui Daniel Dines, cel mai de succes om de afaceri român al momentului.

Când există investitori dornici să cumpere acțiuni de pe piață, sunt avantajați cei care dețin acțiuni la companie, adică actualii acționari majoritari sau minoritari, inclusiv Daniel Dines.

Acestea sunt versiunile unei tranzacții care atrage atenția. A fost sau nu a fost o încercare de manipulare a prețului acțiunilor companiei imobiliare? A fost sau nu a fost folosit numele lui Daniel Dines? Vom avea câteva răspunsuri în următoarea perioadă.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 13 mai 2021