Surpriza PIB. Aurelian Dochia: Economia românească a fost mult mai rezilientă decât ne așteptam

surpriza_pib_aurelian_dochia_economie_rezilienta.jpg

Economia României a crescut cu aproape trei procente în primul trimestru din 2021 (Sursa foto: pixabay)
Economia României a crescut cu aproape trei procente în primul trimestru din 2021 (Sursa foto: pixabay)

Creștere peste așteptări a economiei românești, în primul trimestru al acestui an. Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 2,8% în primele trei luni, față de ultimul trimestru din 2020, aproape de trei ori mai mult decât estimau economiștii. În schimb, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, economia a scăzut cu 0,2 procente, anunță INS.

Economistul Aurelian Dochia explică la RFI ce înseamnă creșterea economică de 2,8% din primul trimestru: ”Cam pentru toți economiștii din România, cifra este îmbucurătoare și depășește chiar cele mai optimiste previziuni care erau făcute până acum, mulți economiști vedeau o creștere cam de 1% față de trimestrul IV din 2020. Practic, România în momentul ăsta și-a revenit din impactul negativ pe care l-a avut pandemia asupra economiei în 2020”.

 

Marea relaxare

 

România, între investiții și reducerea deficitului bugetar

 

El crede că economia României a rezistat mai bine în fața crizei sanitare decât anticipau experții: ”Cred că trebuie să recunoaștem faptul că economia românească a fost mult mai rezilientă decât ne așteptam (...). Mie mi se pare că meritul este al industriei și al întreprinzătorilor din întreaga economie, care au dat dovadă de inventivitate, au știut să găsească soluții prin care să continue activitățile economice, în pofida pandemiei, în pofida restricțiilor la care am fost cu toții supuși”.

 
Aurelian Dochia, despre creșterea economică de 2,8% din primul trimestru al anului 2021