Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se clatină și ultima redută, BNR

viorica_psd.jpg

Fostul premier, Viorica Dăncilă, la o reuniune a conducerii PSD, 2018
Sursa imaginii: 
Facebook / Viorica Vasilica Dăncilă

Mai întâi a părut că este o glumă. Apoi, peste câteva ore, informația a fost confirmată: Viorica Dăncilă, fost prim ministru, a fost angajată la Banca Națională a României. Inițial, s-a spus că postul în care va lucra este de consilier de strategie al guvernatorului BNR. Apoi, s-a clarificat situația: Viorica Dăncilă va fi consultant pe teme de energie verde la un departament al Băncii centrale care se ocupă de aderarea la zona euro.

Ciudată alegere.

În ultimii ani, Banca Națională a inițiat o politică de resurse umane și a comunicat pe această temă. Astfel, a existat o preocupare pentru a căuta și a angaja tineri competenți. Treaba părea că merge.

Prin acest tip de politică de resurse umane, guvernatorul BNR își propusese să găsească înlocuitori pentru „corifei”, așa cum îi numește, în glumă, Mugur Isărescu pe funcționarii cu experiență pe care se sprijină deciziile tehnice și analizele băncii centrale.

Politica de resurse umane era bine gândită, în sensul că pregătea succesori pentru angajații care ajung la vârsta retragerii. Este o politică pe care marile companii o practică în mod consecvent și care este o „rara avis” în instituțiile publice.

În ultimii ani, Banca Națională a reușit să se impună ca o insulă de profesionalism într-o mare de amatorism. Deciziile, măsurile luate și politicile duse de banca centrală au oferit exemple clare că o instituție publică poate acționa coerent și profesionist.

Acest lucru a făcut ca, de multe ori, publicul românesc să fie tolerant cu abordările discutabile ale băncii centrale. Cum ar fi, de exemplu, situația din anul 2010, când BNR nu a tăiat salariile cu 25%, așa cum s-a întâmplat în instituțiile de stat, ascuzându-se după o interpretare dată de Banca Centrală Europeană.

S-a trecut cu vederea că de ani de zile guvernatorul BNR nu a fost în Parlament, nu la chemarea lui Daniel Zamfir, ci pentru a prezenta rapoartele anuale.

De asemenea, au fost privite cu îngăduință subiectele delicate ale colaborării guvernatorului cu fosta Securitate și cumulul pensiei cu salariul.

În numele profesionalismului instituției, BNR a fost apărată de atacurile brutale ale unor politicieni și susținută de fiecare dată când independența sa a fost pusă în pericol.

Dar, angajarea fostului premier Viorica Dăncilă nu este revoltătoare sau incorectă, ci, pur și simplu, dezamăgitoare. Mișcarea nu face altceva decât să sape adânc la soclul profesional pe care BNR și l-a construit pas cu pas, în ultimele două decenii.

Mugur Isărescu este cunoscut ca un manager foarte dibace, în sensul că indiferent de persoanele care i-au fost trimise în Consiliul de Administrație de politicieni a știut să le găsească o utilitate și o arie de competență.

Exemple în acest sens sunt destule. Dar, acele personaje erau trimise la conducerea BNR de către Parlament, de partidele politice.

În cazul Dăncilă, lucrurile stau total diferit. Angajarea la BNR a doamnei Dăncilă nu vine prin Parlament, ci din cauza politicii de resurse umane a BNR. Mai exact, Viorica Dăncilă a fost angajată de Mugur Isărescu.

Mișcarea vine într-un moment complicat, în care guvernul își asumă în fața Comisiei Europene introducerea managementului profesionist la companiile de stat. Executivul se obligă, prin reforma companiilor de stat, să promoveze manageri profesioniști în conducerea acestor firme.

Nu va fi simplu, pentru că de ani de zile, criteriile alegerii managerilor la firmele de stat au fost cele politice, nu cele profesionale.

BNR oferă un exemplu care nu trebuie urmat. S-ar părea că și ultima redută, banca centrală, se clatină. În această situație, speranțele ca managementul firmelor de stat să se profesionalizeze sunt tot mai mici.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 19 mai 2021