Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


HORECA, ultimatim pentru Guvern: Dacă vreți să ne închideți, faceți-o, dar plătiți

protest horeca.jpg

Sursa imaginii: 
© Otilia Ghițescu

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită Guvernului un plan de relansare a sectorului cu termene clare şi care să includă, printre altele, deconectarea HoReCa de la rata incidenţei de orice fel în cea ce privește evoluția situației pandemice. În plus, reprezentanții industriei HORECA solicită o creştere a salariului minim pentru acest domeniu de activitate, similară celei din sectorul de construcţii, precum şi reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%.

La RFI, Corina Macri, președintele organizației HORETIM, spune că lucrurile nu mai pot continua în acest regim de impredictibilitate. „Dacă statul vrea să închidă acest sector, să o facă. Dar să ofere compensații financiare, așa cum se întâmplă în UE”, spune Corina Macri.

"De la începutul campaniei de vaccinare ne-am manifestat sprijinul direct pentru acţiunile desfăşurate de Guvern şi am stabilit împreună cu autorităţile, în cadrul unor întâlniri directe, că acesta ar putea fi un ultim mare pas pe care să-l facem împreună pe drumul spre normalizarea situaţiei. Pentru noi, o înţelegere verbală este echivalentă cu un contract şi ne aşteptam la respectarea lui fără ezitare. Misiunea noastră nu poate fi în nici un caz confundată cu cea a guvernanţilor, noi fiind doar un canal de comunicare pozitiv şi deschis care poate doar impulsiona vaccinarea. Asta înseamnă că am susţinut campania - o facem încă - dar, în lipsa unor decizii oficiale - nu putem face nimic mai mult", spune Corina Macri, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii (FIO).

Ascultă:

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită un plan de relansare a sectorului cu termene clare şi care să includă, printre altele, deconectarea HoReCa de la rata incidenţei de orice fel începând cu 1 iunie 2021, o creştere a salariului minim pentru acest domeniu de activitate, similară celei din sectorul de construcţii, şi reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%.

Potrivit unui comunicat al FIO, operatorii din turism cer autorităţilor şi scăderea la jumătate a impozitelor şi taxelor locale atât pentru anul acesta cât şi pentru anul următor, decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii şi posibilitatea utilizării facilităţilor pentru angajaţi concomitent.

"Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii consideră că a venit momentul ca Guvernul să deschidă o uşă largă acestei industrii, ajunsă aproape în pragul falimentului, şi să lanseze un plan de redresare, cu termene clare care să includă cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa", se precizează în documentul citat.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii transmite Guvernului că măsurile de relaxare, aşa cum au fost prezentate în ultimele zile, lasă loc doar de presupuneri şi speranţe mai mult decât de certitudini.

Potrivit organizaţiei, industria ospitalităţii a fost unul dintre cele mai lovite sectoare de la începutul pandemiei, ajungând acum să funcţioneze mai mult din inerţie şi nicidecum pe baza unor prognoze clare sau a unui ajutor financiar constant şi stabil.

Mai mult, potrivit reprezentanţilor FIO, de-a lungul acestor luni, industriei ospitalităţii i-au fost mereu promise ajutoare financiare eficiente, aşa cum s-a întâmplat în multe dintre ţările europene, şi măsuri cu o direcţie clară în aşa fel încât să poată fi estimaţi paşii de urmat.

"Ajutoarele financiare au fost inconstante şi târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârşire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate. Membrii Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii semnalează faptul că au ajuns, astfel, să fie hărţuiţi de bănci, controale, să nu mai aibă capacitatea de a-şi plăti furnizorii. Vrem un plan de redresare, cu termene clare, care să includă cu adevărat cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa", mai transmite sectorul HORECA.