Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România ocupă locul 20 printre țările cu cel mai mare procent al afacerilor deținute de femei

raluca_turcan_gov_ro.jpg

Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Ministrul Muncii Raluca Turcan susține că România se află pe locul al 20-lea în clasamentul țărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deținute de femei, deși stă rău în privința egalității de gen.

Într-o postare pe Facebook, Raluca Turcan spune că, dincolo de aceste statistici, femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbații:

„România se află pe locul 20 în clasamentul țărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deținute de femei și pe locul 26 în UE, mult sub medie, în ceea ce privește raportul egalității de gen”, spune ministrul Muncii.

Eurostat arată și că 84% din angajații între 15 și 64 de ani sunt femei, din serviciile cele mai afectate de COVID – Horeca și turism, îngrijirea copiilor și vânzări cu amănuntul.

De asemenea, în România, ponderea femeilor în servicii de primă linie în activități din domeniul sănătății este de 80%.

Ministrul Muncii a participat miercuri la „Gala Women in Economy”, pentru a celebra performanța femeilor antreprenor din România:

Ne mândrim cu antreprenorii de succes femei, dar obstacolele pe care o femeie antreprenor trebuie să le depășească, de multe ori au de-a face cu tradiționalismul societății, cu ideea că rolul femeii este în plan secund, la îngrijirea casei, nu la conducerea unui business. Cred că antreprenoriatul feminin este unul din modurile prin care putem moderniza societatea românească. România se află pe primul loc în topul european al prezenței femeilor în managementul companiilor”, susține Raluca Turcan.

Tot ea susține că sunt aproximativ o jumătate de milion de femei care au statutul de acționari în firmele active din România, „ceea ce arată o creștere a numărului de femei care înving stereotipurile, care își înving temerile și care devin o forță a schimbării societății românești”.