Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum arată economia

bnr.png

Banca Națională a României, sala Consiliului de Administrație
Sursa imaginii: 
bnr.ro

Analiza realizată de Consiliul de administrație al Băncii Naționale, cu ocazia ședinței de politică monetară, arată stadiul în care se află economia românească. Iată observațiile cele mai importante:

Rata inflației a scăzut în martie, în comparație cu luna precedentă, prețurile crescând anul acesta din cauza liberalizării pieței de energie electrică pentru consumatorii casnici la care s-a adăugat și creșterea prețurilor combustibililor din cauza creșterii cotației țițeiului pe plan internațional.

Veniturile populației au crescut în mod real, dar raportul BNR remarcă și creșterea prețurilor producției industriale pentru bunurile de folosință îndelungată. Creșterea economică peste așteptări a atras atenția, iar membrii Consiliului de administrație arată că stocurile au fost un factor care a contribuit la expansiunea economiei, ca și consumul administrației publice.

În schimb, impactul pozitiv al investițiilor a fost în scădere, iar consumul a încetinit ușor.

În primul trimestru al anului, deficitul balanței comerciale s-a amplificat față aceeași perioadă a anului trecut, iar aceeași evoluție defavorabilă a cunoscut și deficitul balanței de cont curent.

În pofida deficitelor mai mari, estimările băncii centrale sunt că expansiunea economiei din semestrul al doilea al anului trecut, continuată și în primul trimestru al anului, va duce la recuperarea completă a pierderilor din trimestrul al doilea al anului 2020. Cu alte cuvinte, scăderea economică de anul trecut va fi recuperată anul acesta. Este, fără îndoială, o veste bună.

Sunt unele domenii care au performat. Comerțul a crescut, în primul trimestru, vânzările de automobile au revenit în teritoriul pozitiv, iar serviciile prestate populației și-au înjumătățit contracția.

În schimb, sectorul construcțiilor a scăzut în termeni anuali, iar dinamica producției industriale a scăzut. Concomitent, comenzile noi din industrie s-au redus, iar investițiile străine directe nete au scăzut în special pe seama creditelor din interiorul grupului de firme.

Pe piața muncii, situația s-a deteriorat ușor, în sensul că numărul salariaților din economie și-a oprit creșterea, iar rata șomajului a urcat ușor. În același timp, creșterea salariului a scăzut.

Ratele de dobândă la creditele noi au continuat să scadă. Tendința de reducere a dobânzilor va avea aceeași evoluție de la începutul anului, respectiv vor scădea, numai că, arată membri Consiliului de administrație al BNR, scăderea dobânzilor se va opri în ultimul trimestru al acestui an.

În acest context al dobânzilor joase, nivelul creditării a crescut. Creditele acordate sectorului privat au crescut cu 6,6%, în luna martie, față de anul trecut. Creditele în moneda națională au ajuns la nivelul maxim istoric, ponderea acestor împrumuturi din total ajungând la 70%, un record pentru perioada de după ianuarie 1996.

Rata inflației este estimată că va ajunge la sfârșitul acestui an la 4,1%, mai mult decât prognoza inițială, de la începutul acestui an, iar cauzele creșterii prețurilor vor fi legate de evoluția tarifelor și prețurilor combustibililor, energiei electrice și gazului natural. În orice caz, evoluția prețurilor a născut dezbateri intense în rândul specialiștilor din banca centrală.

În fine, există incertitudini în ceea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene din Mecanismul de Redresare și Reziliență, un aspect important atât în ceea ce privește derularea investițiilor publice, dar și cu privire la balanța de plăți, adică intrările de bani europeni în economia locală.

Așadar, există evoluții pozitive ale economiei românești. Dar, entuziasmul nu ar trebui să fie prea mare, deficitele și inflația rămân teme complicate.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 25 mai 2021