Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criptomonedele, pericol sau mină de aur pentru tinerii investitori?

bitcoin.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Peste jumătate dintre românii utilizatori de internet, care au tranzacţionat criptomonede în ultimele trei luni, au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, arată rezultatele unui studiu publicat marți. Majoritatea celor care aleg să investească în acest sector vizează câștiguri rapide pentru care sunt dispuși să își asume riscuri financiare. Datele studiului vin în chiar ziua în care, în contextul volatilității pieței criptomonedelor, un avertisment ferm a venit din partea guvernatorul Băncii Angliei. Andrew Bailey a calificat criptomonedele şi activele similare ca un pericol pentru populaţie. Cât de riscant este să investești în criptomonede în condițiile incerte de pe piață?

Studiul arată că 57% dintre românii utilizatori de internet, care au tranzacţionat criptomonede în ultimele trei luni, au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Doar 16% dintre respondenţii care afirmă că au tranzacţionat criptomonede în perioada analizată au peste 45 de ani.

În România, „sunt într-adevăr foarte mulți tineri care investesc în criptomonede, mai ales de la debutul pandemiei, când oamenii au stat mai mult acasă, au acumulat bani și au deschis multe conturi online pentru tranzacționare de criptomonede”, spune analistul de piețe financiare Cătălin Chivu. Ascultă:

Conform Agerpres, care citează studiul realizat de Exact Business Solutions pe un eșantion de 1.020 de respondenţi, utilizatori de internetul, cu vârste între 18 şi 65 de ani, apetența românilor pentru criptomonede este din ce în ce mai mare:  aproape 10% dintre utilizatorii de internet au cumpărat criptomonede cel puţin o dată la trei luni, majoritatea acestora fiind bărbaţi (66%), rezidenţi din Bucureşti şi oraşe mari ale României.

În aceste condiții, cât de profitabil este să plasezi o investiție în această zonă? Și, poate mai important, cât de periculos este pentru economiile personale? Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei (BoE), atrage atenția că aceste criptomonede şi activele similare ar fi un adevărat pericol pentru populaţie.

"Criptoactivele sunt periculoase şi există în prezent un entuziasm imens", a declarat Bailey, în contextul în care Bitcoin, cea mai celebră criptomonedă, a coborât sub pragul de 40.000 de dolari, o premieră pentru ultimele trei luni. Anterior guvernatorul Băncii Angliei mai spusese că oamenii ar trebui să investească în criptomonede doar dacă sunt pregătiţi să-şi piardă toţi banii. Totuși, trebuie avut în vedere că declaraţia lui Bailey vine după ce, luna trecută, Banca Angliei (BoE) şi Trezoreria britanică au anunţat înfiinţarea unui grup operativ pentru a explora posibilitatea unei monede digitale bancare centrale, denumite "britcoin".

Și experții financiari din China îi avertizează pe investitori. Criptomonedele "nu sunt monede adevărate", au transmis mai multe federaţii bancare de referinţă din China, țară care, însă, îşi pregăteşte la rândul său propria monedă virtuală.

Așadar, la ce trebuie să fim atenți dacă ne decidem să investim în criptomonede? Răspunde analistul Cătălin Chivu: „Trebuie să ai abilitatea de a înțelege graficele financiare. Este foarte important să îți evaluezi riscul și să ai un bun „money management” al contului, lucruri poe care, din păcate, foarte puțini le fac”. Ascultă: