
Economie
Hotelurile și platformele digitale se pregătesc pentru revenirea turismului. Cine va ieși în câștig?
turism.png

Ieri, Airbnb a revenit, prin vocea fondatorului său, cu vești bune, cu optimism, cu rezultate financiare și cu o prezentare a noilor facilități ale platformei.
În urmă cu un an, compania trecea prin mari dificultăți. Într-o scrisoare adresată gazdelor, adică oamenilor din întreaga lume care sunt înregistrați în rețea și care închiriază locuințele, directorul general al companiei vorbea despre momentele dificile pe care le traversează Airbnb.
Scrisoarea de anul trecut începea tranșant: „ultimele două luni au fost cumplite”. Industria mondială a turismului era blocată, iar companiile aeriene aproape că nu mai zburau în interes turistic.
În condițiile din anul 2020, directorul platformei de rezervări turistice a luat decizia de a rambursa integral toate costurile cu rezervările. Adică, a dat banii înapoi celor care închiriaseră camere și apartamente prin Airbnb.
Desigur, decizia a lăsat gazdele companiei fără bani și a dus la pierderi financiare serioase. Directorul companiei a explicat într-o scrisoare transmisă anul trecut către gazde că decizia a ținut cont de siguranța sanitară a populației și nu, în primul rând, de interesele de afaceri.
Astfel, compania a plătit gazdelor afectate de anularea rezervărilor 250 milioane dolari pentru a acoperi pierderile. S-a încercat și o mișcare de marketing. Este vorba despre faptul că exista o opțiune pentru clienți, fie să primească banii pe care îi plătiseră, fie să accepte un credit de călătorie echivalent cu suma pe care ar fi avut de primit.
De asemenea, compania a creat un fond de 10 milioane de dolari pentru a susține gazdele care își închriază propria locuință.
În fine, trebuie spus că la declanșarea pandemiei, platforma a pus la dispoziția cadrelor sanitare 100.000 de locații gratuite sau subvenționate în care acestea s-au putut caza.
Anul acesta, atmosfera este cu totul alta. Directorul executiv al companiei spune că turiștii sunt gata să călătorească din nou, iar compania este pregătită să îi primească.
Cifrele din primul trimestru sunt încurajatoare. Numărul de nopți de cazare ocupate a crescut cu 13% față de anul trecut și a depășit nivelul atins în anul 2019, veniturile au fost mai mari decât anul trecut și chiar au fost peste încasările din anul 2019, dar pierderile financiare au continuat să fie destul de ridicate, respectiv de 1,1 miliarde dolari.
Aceste evoluții financiare arată că firma este încă departe de a fi stabilizată din punctul de vedere al indicatorilor financiari.
Înainte de declanșarea pandemiei, exista un conflict deschis între industria turistică de tip clasic și platformele online de partajare a locuințelor. Tema era legată de fiscalizarea și reglementarea închirierii locuințelor prin platforme de tip Airbnb. Era o controversă asemănătoare cu cea dintre taximetria reglementată și platformele de tip Uber sau Bolt.
Pandemia a adus un armistițiu între hotelieri și platforma digitală, pentru că pe o piață moartă conflictul nu își avea rostul. Dar, acum, când toate semnele arată că industria turistică își poate reveni, este posibil ca tensiunile să revină. Cu atât mai mult cu cât lupta pe piață între hotelurile clasice și locuințele scoase la închiriere este tot mai acerbă.
Desigur, reprezentanții Airbnb sunt aproape obligați să fie optimiști. La sfârșitul acestei veri se va ști mai bine dacă industria turistică și-a revenit parțial și, mai ales, dacă turiștii și-au recăpătat încrederea în hotelurile clasice sau în platformele online. Până la toamnă, industria ospitalității se hrănește mai ales cu speranțe.
Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest