Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austeritatea, o vorbă goală

portofel_bun.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Una din temele vehiculate intens la nivel politic de către opoziție este o așa-zisă austeritate pe care o aplică actualul guvern. Termenul este utilizat frecvent în discursurile politice ale opoziție. Motivul? O încercare de a aduce aminte publicului larg de criza din anii 2008-2010 și de măsurile luate în acea perioadă pentru echilibrarea bugetului. Nu doar de România, ci de toate statele europene.

Să ne aducem aminte. Grecia a redus cheltuielile din sectorul public cu salariile, cu pensiile, cu educația, cu sănătatea și apărarea. Este deja celebru exemplul tăierii celui de-al 13-lea salariu pentru bugetari și a celei de a 13-a pensii.

În Portugalia, Codul muncii a fost flexibilizat în favoarea angajatorilor, pentru a putea face disponibilizări mai ușor, iar unele companii de stat au fost privatizate pentru a le eficientiza și pentru a obține bani la buget.

În Irlanda, cota de TVA a crescut, salariile au fost reduse cu 15%, iar numărul funcționarilor publici a scăzut. În Franța, a crescut vârsta de pensionare, a urcat cota de TVA, iar angajările în sectorul public au fost limitate la un salariat pentru fiecare doi funcționari care ies la pensie. În fine, în România, a avut loc o creștere a TVA și a fost redusă anvelopa salarială bugetară cu 25%.

Toate aceste măsuri aplicate în perioada 2008-2010 în statele europene au definit austeritatea. Efectele asupra economiilor au fost aproape identice: o creștere a ratei șomajului, scădere economică la niveluri fără precedent în epoca modernă și o creștere a datoriilor publice. Acestea au fost coordonatele austerității în perioada 2008-2010.

Spre deosebire de criza economică din 2008, acum la criza pandemică toate statele au respins austeritatea. La fel și instituțiile financiare, precum Fondul Monetar Internațional sau Banca Mondială, care nu au recomandat metodele austerității. Mai mult chiar, economiștii și șefii finanțelor mondiale au vorbit tranșant despre evitarea oricărei măsuri de austeritate.

Drept urmare, politicile publice aplicate, economice și financiare, au fost chiar în direcția opusă austerității. Programele susținute de băncile centrale și ajutoarele de stat acordate cu larghețe au dus la creșterea cheltuielilor bugetare și nu la scăderea lor. În Uniunea Europeană, am asistat chiar la suspendarea regulilor de prudențialitate bugetară, o situație fără precedent în funcționarea Uniunii. Ceea ce ne arată că statele membre, și Uniunea Europeană în ansamblu, au abordat complet diferit actuala criză față de cea din anii 2008-2010.

Ce s-a întâmplat în România? Se poate vorbi de aplicarea unor măsuri de austeritate? În mod evident, nu. În primul rând, taxele și impozitele au fost păstrate la nivelul de dinainte de pandemie. Nicio taxă și niciun impozit nu au crescut. Dimpotrivă chiar, companiile au beneficiat de posibilitatea de a amâna, pentru o perioadă, plata obligațiilor către bugete. De asemenea, ca în toate statele europene, și în România clienții băncilor au putut să amâne plata ratelor la credite.

În al doilea rând, salariile din sectorul bugetar nu au scăzut. Opțiunea guvernului a fost de a păstra salariile la nivelul din decembrie 2020. În anumite instituții publice, în cel mai rău caz, pentru o perioadă limitată, funcționarii publici nu au mai primit unele sporuri, măsură justificată de faptul că au lucrat de acasă și nu de la birou. În total, însă, salariile bugetare nu au fost afectate, dimpotrivă, în unele domenii ele au continuat să crească și în anul pandemiei.

În al treilea rând, pensiile au crescut anul trecut, astfel încât să acopere și inflația de anul acesta. În ceea ce privește reforma companiilor de stat nu s-a întâmplat cu adevărat nimic. În fine, cheltuielile publice au crescut, spre deosebire de perioada 2008-2010.

În concluzie, toate aceste evoluții ne arată că nu se poate vorbi despre austeritate. Doar politicienii din opoziție mai încearcă să sperie oamenii cu austeritatea, scopul fiind, evident, unul politic.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 28 mai 2021