
Economie
Motorina, donată de România, ajunge cu greu la fermierii moldoveni. Deputat:”Procesul, sabotat. Pot fi proteste”
646x404.jpeg

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că în aceste zile a discutat cu zeci de femieri din zonele, afectate de secetă. ”Doar cu unul dintre ei au discutat cei de la Agenția Rezerve Materiale, care au întocmit lista beneficiarilor. Agricultorii din raioanele de centru și sud au rămas stupefiați, aflând că peste 3100 de beneficiari urmează să aștepte, iar deocamdată combustibilul urmează să fie repartizat doar pentru 46 de întreprinderi. Toți fermieri ignorați au suspiciuni rezonabile că motorina se repartizează după criteriul loialității politice pentru guvernarea lui Dodon, iar agricultorii cu poziție civică activă, care au ieșit la toate protestele, vor primi ultimii motorina”, afirmă deputatul moldovean.
Dacă în scurt timp, spune Alexandru Slusari, lucrurile nu vor fi clarificate, fermierii ar putea ieși din nou la proteste. ”Guvernarea Dodon încearcă să compromită la maxim ajutorul din partea României. Cei de la Agenția Rezerve Materiale au stocat combustibilul în nord, la un depozit petrolier al unei companii. Partea română nu a primit lista beneficiarilor. Totodată, funcționarii noștri răspândesc bârfe că motorina nu este calitativă și este periculos să fie amestecată cu altă motorină de care dispun fermierii moldoveni. Dezgustător. Dieselul din România este de marca Euro 5 și corespunde tuturor standardelor europene. Cu cât mai mult se tergiversează procesul distribuirii motorinei, cu atât mai mult apar suspiciuni că anume la locul staționării dieselului vor fi încercări de a fura anumite cantități de motorină și de a dilua combustibilul cu alt lichid”, atenționează deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.
Să spunem că, Agenția Rezerve Materiale a solicitat agricultorilor selectați în calitate de beneficiari finali pentru recepționarea ajutorului umanitar – motorină, oferit de către Guvernul României, ”să nu permită manipularea să și atragerea în jocuri politice, în special pe perioada campaniei electorale, dar să dea dovadă de calm și înțelegere”. Totodată, Agenția Rezerve Materiale susține că ”în calitate de autoritate desemnată pentru recepționarea, păstrarea și distribuirea motorinei, va asigura transparență pe întregul proces de distribuire”.
Pe 17 mai, în R.Moldova a ajuns prima tranșă de motorină din totalul de 6000 de tone, pentru agricultorii afectați de secetă din Acest ajutor umanitar face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale, efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020, și reprezintă ”o materializare a eforturilor susținute depuse de statul român în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, completând alte acțiuni în această direcție realizate în ultima perioadă, printre care donarea a peste 400.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, precum si de echipamente medicale in valoare de 2,3 milioane euro”.
Autoritățile de la București și-au exprimat speranța că autoritățile moldovene vor lua măsurile necesare pentru a asigura o utilizare transparentă și echitabilă a sprijinului oferit de România.