Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Impozitul global pentru companii: De ce Amazon pare favorizat?

amazon.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Grupul celor Șapte (G7) a propus la sfârșitul săptămânii trecute modificarea sistemului de taxare a multinaționalelor, sugerând crearea unei rate minime globale de 15%. Dispoziția care vizează profiturile giganților internetului pare să excludă compania Amazon, care este totuși unul dintre campionii optimizării fiscale.

Această cifră, despre care vorbește toată lumea de la acordul pentru un nou impozit global pentru companii, considerat istoric, a fost stabilită sâmbătă, 5 iunie, de țările care formează forumul G7. Rata minimă de impozitare de 15% ar trebui să „pună capăt cursei pentru cea mai mică valoare fiscală a companiilor”, a declarat încântat secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen.

Deși această rată a fost considerată de un număr mare de critici un mare pas înainte în lupta împotriva paradisurilor fiscale, mai mulți specialiști în lupta împotriva fraudei fiscale au calificat-o ca fiind insuficientă. Este, de fapt, puțin mai mare decât impozitul pe profit din Irlanda (13%), țară cunoscută pentru faptul că se  adaptează pe plan fiscal în funcție de giganții tehnologici, și cu mult mai mică decât rata de 21% propusă de președintele american Joe Biden, inițiatorul mișcării pentru impozitarea globală a multinaționalelor.

Amazon salvată de marja de profit scăzută?

„Ne-am fi putut aștepta la o rată minimă de aproximativ 20%, care ar fi fost aproape de rata medie de impozitare a țărilor din cadrul OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică)”, notează Richard Murphy, profesor asociat de contabilitate la Școala de Management a Universității din Sheffield și specialist în fiscalitatea internațională, contactat de echipa postului de televiziune france France 24.

Însă, această rată de 15% nu este singurul motiv de dezamăgire pentru unii experți după anunțul făcut de G7. O altă cifră, mai puțin mediatizată, a atras la fel de mult atenția ONG-urilor precum Taxe Justice Network și Fair Tax Foundation, căci pare să ofere o portiță de scăpare unuia dintre campionii optimizării fiscale, și anume Amazon.

În comunicatul lor final, membrii forumului G7 au adăugat o regulă care se aplică numai grupurilor mari, a căror marjă de profit depășește 10%. O parte din profiturile acestor multinaționale ar putea fi impozitate în țările în care acestea desfășoară o activitate reală, chiar dacă nu sunt prezente „fizic”, sub forma unui sediu social, de exemplu.

Această măsură de „repartizare mai echitabilă a încasărilor fiscale pare făcută pe comandă astfel încât să permită o mai mare impozitare a giganților tehnologici precum Apple, Google sau Facebook, a căror marjă de profit depășește cu ușurință 20%”, subliniază Richard Murphy.

Pare că se pliază foarte bine în cazul acestor multinaționale cu profituri foarte mari care și-au stabilit, de exemplu, sediul social european în Luxemburg pentru a putea repatria cea mai mare parte a cifrei de afaceri și pentru a beneficia de rata de impozitare foarte avantajoasă a Marelui Ducat.

În acest fel, filiala europeană a companiei Amazon a reușit să scape de impozitul din Luxemburg pentru veniturile sale în valoare de 44 de miliarde de euro obținute din vânzările pe Vechiul Continent în 2020. Această situație evidențiază ce ar trebui luat în considerare, de fapt, în lupta împotriva optimizării fiscale, amintește cotidianul britanic The Guardian.

Cu excepția faptului că, datorită regulii marjei de profit de 10%, Amazon va fi supus unui întreg set de noi reguli de impozitare la nivel global propuse de G7. Gigantul comerțului online se diferențiază într-adevăr de ceilalți giganți ai internetului: „Politica sa tarifară agresivă pentru a câștiga cote de piață și modelul său economic mai asemănător cu cel al distribuției în masă decât cu cel al economiei digitale face ca Amazon să aibă o marjă de profit mai scăzută”, explică Markus Meinzer, analist în cadrul ONG-ului Tax Justice Network, contactat de echipa postului France 24. O marjă care se ridică la aproximativ 6%.

Separarea activităților Amazon pentru o mai corectă impozitare

Cu alte cuvinte, Amazon ar fi, bineînțeles, supus noii impozitări globale de cel puțin 15% impuse companiilor, la fel care toate celelalte mari multinaționale, însă regula special concepută pentru giganții internetului, cei mai mari amatori ai optimizării fiscale nu i-ar putea fi aplicată. „Ar fi păcat, deoarece Amazon este una dintre principalele ținte ale acestui efort de combatere a acestor practici”, a spus dezamăgit Richard Murphy.

Cu toate acestea, zarurile n-au fost încă aruncate. Propunerea Grupului G7 va face în continuare obiectul multor tratative. „Este posibil ca oferta să fie îmbunătățită”, susține Richard Murphy.

Una dintre soluțiile cele mai evidente ar fi impozitarea separată a celor două afaceri principale ale companiei Amazon. Grupul nu este doar un mare supermarket online, ci are și „o activitate de servicii web” (ofertele de stocare a datelor în Cloud, n.r.) foarte profitabilă și în plină dezvoltare, a cărei marjă de profit depășește cu mult 20%, notează Markus Meinzer.

Vizând această activitate specifică, noile reguli de impozitare internațională privind repartizarea încasărilor fiscale ar putea afecta o parte semnificativă din profiturile companiei Amazon.

Din perspectiva ONG-ului Tax Justice Network, este cu atât mai important ca grupul să nu fie lăsat să profite de această portiță de scăpare, căci altfel „alți giganți ai internetului ar putea încerca să facă același lucru”, susține Alex Cobham, directorul ONG-ului, intervievat de echipa cotidianului The Guardian.

Markus Meinzer însă nu este cel mai optimist. „Propunerea grupului G7 este deja mai puțin ambițioasă decât ideea inițială a președintelui american Joe Biden, care militase pentru o rată de impozitare de 21% pentru companii, iar faptul că există această clauză cu privire la marja de profit demonstrează că este nevoie să se acorde atenție fiecărui detaliu.

Asociațiile de lobby ale acestor mari grupuri vor încerca să adauge din ce în ce mai multe excepții în avantajul lor”, conchide el. Analistul este de părere că în fiecare etapă a procesului – validarea regulilor de către G20 în această vară, apoi negocierea între țările din cadrul OCDE – vor apărea noi obstacole în calea creării unui sistem corect de impozitare global.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24