Maraton de business al Camerei de Comerț a Franței în România, la Cluj-Napoca, Oradea și Timișoara
ccifer_la_cluj.jpeg

Atractivitatea orașelor și a zonelor metroplitane, orașe durabile, proiecte publice și private în infrastructura de sănătate, tehnologia și industriile creative sunt doar câteva dintre temele primei întâlniri ale maratonului de business de la Cluj, spune Adriana Record, președintele Camerei de Comerț a Franței în România.
”Aceste maratoane de business le-am demarat acum câțiva ani în ideea de a conecta comunitatea noastră de afaceri cu realitatea regională și de a crea oportunități de afaceri, atât pentru comunitățile de business pe plan local, dar și pentru companiile din București. De fiecare dată când mergem întrîun oraș ne întâlnim cu tot ecosistemul de business, cu autoritățile locale, partenerii academici, bineînâeles companii, asociații de business, în ideea de a pune împreună și de a crea un laborator în care acste oportunități să se nască și să se dezvolte”, a spus la Cluj Adriana Record.
Maratonul ”RePornim Economia” este un eveniment desfășurat în sitem hribrid, cu participanți în sală, dar și virtual. Unul dintre invitații online a fost și Marcel Ionescu-Heroiu, expert senior în Dezvoltare Urbană la biroul Băncii Mondiale din București. Heroiu a spus că Clujul nu a fost ales întâmplător ca punct de pornire al acestui maraton.
”Clujul, în momentul de față, poate lucru puțin cunoscut, este orașul cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană. Eurostatul culege date pentru cele mai mari orașe din UE. Și dacă ne uităm la perioada în care au fost culese datele, 2000-2019, deci într-o generație, PIB-ul Clujului a crescut de 4,5 ori. În momentul de față este orașul cu cea mai rapidă dezvoltare din Uniunea Europeană”, a declarat Marcel Ionescu-Heroiu.
Expertul Băncii Mondiale a mai spus că nu doar Clujul e pe un trend ascendent, ci și Bucureștiul Oradea și Timișoara. De altfel, România per ansamblu a avut o creștere economică și un parcurs pozitiv al comerțului exterior.
Totuși, investitorii străini care au venit sau vor să vină România se plâng de calitatea infrastructurii de aici, spune deputatul Radu Moisin, președintele Grupului de prietenie dintre Camera Deputaților din România și Adunarea Națională a Franței.
”Întotdeauna, comunitatea franceză și francofonă de afaceri din România a sesizat faptul că România pe termen mediu și lung nu mai poate fi competitivă cu celelalte țări din Europa, dacă nu își rezolvă partea de infrastructură rutieră. Și nu mă refer, spre exemplu, doar la afirmațiile conducerii Dacia-Renault, uzina de la Mioveni, cu și la recenta afirmație a directorului fabricii Ford di Craiova, care e cu capital america, care spunea că trenurile cu marfă de la Craiova până la granița cu Ungaria fac pe calea ferată 14 ore. Or, 14 ore ca să transporți niște autovehicule dela Craiova la Arad este fabulos și, evident, necompetitiv”, a declarat deputatul Radu Moisin în cadrul conferinței.
Vestea bună este că prin faimosul deja PNRR, o serie de proiecte de infrastructură vor prinde contur. Maratonul de business ”RePornim economia” organizat de Camera de Comerț a Franței în România continuă până pe 11 iunie, cu întâlni la Oradea și Timișoara.