Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cloud românesc, cloud francez. Probleme comune, soluții diferite

cloud.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Digitalizarea este în centrul planului de redresare și reziliență european, în sensul că sumele alocate pentru acest domeniu sunt semnificative. În acest context, multe state membre și-au propus, prin planurile naționale, să construiască infrastructura de cloud pentru administrație.

În România, un astfel de proiect ar aduce un lucru pe care ni-l dorim de foarte mult timp și anume o unificare a bazelor de date ale administrației, centrale și locale, și o utilizare eficientă și silențioasă a acestora.

În ultimele zile, mass-media a observat că investiția în cloudul guvernamental asumat în planul național de redresare și reziliență este de 10 ori mai mare decât cea pe care și-o propunea guvernul din anul 2019, respectiv 500 milioane euro față de numai 45 milioane euro.

Nu putem intra în amănunte tehnice, dar un lucru l-au învățat economiștii de la specialiști și anume că atunci când vine vorba despre investiții în tehnologia informațiilor proiectele pot costa oricât, adică de la puțin la foarte mult.

Depinde ce îți propui să faci. De aceea, diferența mare de sumă te duce mai degrabă la ideea că proiectele, cel de 45 de milioane și cel de 500 milioane euro, nu au nimic în comun. Sunt, de fapt, complet diferite.

În România, în acest moment, sunt în plină desfășurare controversele pe tema cloudului guvernamental. Există divergențe între specialiști. Unii cred că proiectul va aduce o eficientizare a resurselor utilizate și o bună utilizare a bazelor de date. Alții cred că proiectul este inutil și că nu își va atinge scopul.

De asemenea, unii cred că este prea scump, alții sunt de părere că o investiție de 500 milioane euro este potrivită. Probabil, însă, dincolo de viziunile diferite sunt avute în vedere și interesele comerciale ale părților.

Ceea ce pot spune este că multe state membre au în vedere digitalizarea instituțiilor publice, chiar prin cloud, și că un specialist în tehnologia informației susține de ani de zile că soluția pentru modernizarea tehnologică a României este cloudul.

Strategia franceză

În timp ce în România divergențele sunt în toi, să luăm exemplul Franței. La jumătatea lunii mai, Franța a lansat o strategie națională pentru cloud. Problemele pe care le pune strategia franceză sunt diferite de certurile publice din România.

Astfel, strategia franceză vorbește despre faptul că bazele de date sunt strategice și, în secolul al XXI-lea, o parte importantă a valorii economice este formată din date.

Strategia franceză menționează că dezvoltările de până acum nu au fost cele mai fericite. Au fost eșecuri în trecut, oarecum asemănătoare cu situația din România, în care fiecare instituție și-a dezvoltat propria bază de date și infrastructură de operare.

Prin noua strategie, guvernul francez vrea să învețe din greșelile trecutului. Astfel, construcția infrastructurii de cloud se va baza pe trei piloni: protecția maximă a datelor companiilor și administrației, accesul la cele mai bune servicii de nivel mondial și coerența cu inițiativele europene.

Dincolo de principii, digitalizarea aduce pentru Franța o serie de probleme concrete. De exemplu, realitatea este că firmele americane, respectiv Google și Microsoft, sunt lideri pe piața mondială și deci vor lucra și în Franța. Dar, în anumite condiții, respectiv vor licenția tehnologia cloud, total sau parțial, către companii franceze.

Întrebarea este dacă în felul acesta se va diminua suveranitatea? Bruno Le Maire, ministrul economiei, a afirmat că nu se pune problema scăderii suveranității și a dat exemplul dezvoltării sistemului nuclear francez pe baza licențelor de tehnologie americane.

Mai este un subiect fierbinte, și anume acela că Statele Unite au adoptat o lege privind extrateritorialitatea, care permite ca datele să poată fi recuperate. Ceea ce îi face pe oficialii francezi să spună că este nevoie dincolo de o protecție tehnică și de una juridică.

În acest sens, vor fi impuse două condiții: serverele trebuie să fie operate în Franța, iar companiile care utilizează și vând serviciul de cloud trebuie să aibă capital european.

Acestea sunt temele care îi preocupă pe specialiștii și decidenții francezi în materie de cloud. Ele nu seamănă cu controversele românești.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 10 iunie 2021