Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bitcoin caută un „El Salvator”

bitcoin_el_salvador.png

Un mic restaurant din Chiltiupán, Salvador, își încurajează clienții să plătească cu bitcoin, 8 iunie 2021
Image source: 
Reuters via France24

Circul din jurul bitcoin continuă. Săptămâna aceasta, Parlamentul statului El Salvador a votat propunerea președintelui țării ca bitcoin să devină monedă legală a statului din America Centrală. Desigur, știrea a fost difuzată în toată lumea, iar creșterea valorii criptomonedei din această săptămână a fost pusă pe seama deciziei luate de El Salvador.

Hotărârea statului din America Centrală dă senzația că bitcoin va putea fi folosit la ceva. Este o falsă impresie, pentru că practic decizia El Salvador nu înseamnă nimic.

De ce? Pentru că El Salvador este o economie de mici dimensiuni, o societate cu un grad ridicat de sărăcie și o țară din care au plecat aproximativ două milioane de cetățeni pentru a lucra și a trăi în alte state. Diaspora trimite acasă, în El Salvador, anual, aproximativ 4 miliarde dolari, care, trebuie să spunem, este și moneda oficială a țării.

Problemele economice ale El Salvador sunt destul de mari, iar cea mai bună dovadă în acest sens este că Fondul Monetar Internațional derulează aici acorduri de împrumuturi în valoare de un miliard de dolari. În acest context, este clar că bitcoinul este exact ceea ce îi lipsește El Salvadorului. Adică, este tichia de mărgăritar care îi lipsește chelului. De altfel, ieri un oficial al FMI a avertizat El Salvador pe tema bitcoin.

Ar putea părea că decizia ca bitcoin să devină monedă legală în Salvador este utilă la ceva. De fapt, hotărârea nu folosește la nimic, pentru că economia salvadoriană este prea mică și prea lipsită de infrastructura necesară unor tranzacții cu bitcoin.

Pe de altă parte, la ce ar putea folosi o criptomonedă care este cotată la 40.000 dolari într-o țară măcinată de sărăcie? Probabil că 99% din locuitori nu vor putea să strângă un bitcoin toată viață, dar să îl mai și cheltuiască.

Mai degrabă, decizia El Salvador a fost luată pentru a atrage atenția asupra acestui stat. A fost un mijloc de a se auzi în toată lumea de El Salvador, pentru că aplicabilitatea măsurii tinde spre zero.

Este, însă, un bun prilej pentru a trece în revistă o parte din zonele sensibile care arată marile probleme ale bitcoin.

Criptomoneda nu are nicio legătură directă cu economia reală

Volatilitatea monedei online este deja cunoscută, iar economiștii serioși atrag atenția că bitcoin nu poate fi numit monedă. De fapt, specialiștii în finanțe avertizează că moneda virtuală este doar o creație menită să absoarbă banii aflați în exces pe piață, apăruți ca urmare a politicilor băncilor centrale.

Chiar dacă, la apariția sa, bitcoinul era prezentat ca având scopuri nobile și anume să rupă dependența monedelor și utilizatorilor de băncile centrale. Bitcoin flutura steagul independenței de sistemul bancar, numai că a reușit să devină doar un simbol al volatilității extreme.

De fapt, este clar pentru toți cei care vor să vadă că bitcoinul funcționează doar în logica unui instrument financiar de plasament hrănindu-se, de fapt, din supralichiditatea sistemului financiar întreținută de programele băncilor centrale.

În același timp, se discută tot mai mult legat de faptul că monedele virtuale sunt mari consumatoare de resurse, respectiv de energie electrică. Studiile arată că minarea bitcoin a ajuns să consume anual aproximativ 128 de terawati-oră, ceea ce echivalează cu consumul Norvegiei sau Argentinei, într-un an. Pentru comparație, consumul de energie electrică al Google este de 12 terawati-oră, adică 10% din cel al producerii bitcoin.

În Iran, de exemplu, unde se minează masiv în mod ilegal, a avut loc de curând o imensă pană de curent: armata din Venezuela se ocupă, în mod clandestin, de producerea de criptomonede, iar în China se folosește energie electrică produsă din surse poluante, precum lignitul.

În fine, experții arată că de fapt bitcoin se află în mâinile unui grup restrâns de persoane. Astfel, chiar dacă în lume sunt 100 milioane de posesori de bitcoin, trei portofele dețin aproximativ 8% din totalul existent, iar creatorul criptomonedei are între unul și două milioane de bitcoin.

Sunt multe teme care arată punctele slabe ale criptomonedei. Ceea ce ne spune că oricât ar dori El Salvador să devină salvatorul monedei virtuale, bitcoin are multe „tinichele de coadă”.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 11 iunie 2021