Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aproximativ 250 milioane de euro vor fi investiți pentru întărirea reţelei electrice

retea.jpeg

Sursa imaginii: 
pexels.com

România va avea o reţea electrică de înaltă tensiune, mult mai sigură decât cele de acum, care în doi ani o va interconecta la sistemul electric continental.

Noile linii electrice aeriene vor avea o capacitate de 400 KV, adică aproape dublu faţă de cât au reţele actuale, şi se vor întinde pe aproximativ 1.800 de kilometri.

Ne ajută ca să poată să preia toate producţiile noi care vor apărea în zona producţie fotovoltaică, eoliană şi, de asemenea, să putem evacua, în condiţii de siguranţă, toată energia din Dobrogea să o ducem în zona deficitară de energie, zona de nord-vest”, a declarat director general Transelectrica, Cătălin Niţu.

Una dintre părțile importante ale acestei reţele este linia Porţile de Fier- Reşiţa, care va deservi 11 unităţi administrativ – teritoriale din Mehedinţi şi Caraş-Severin. Lucrările ar trebui finalizate până în vara lui 2022, însă constructorii au întâmpinat diverse probleme, spune Dorinel Vladu, managerul de proiect.

Chiar săptămâna trecută a fost comandament pentru a stabili exact lucrările din staţia Porţile de Fier pentru că aici chiar avem o provocare având în vedere relieful din această zonă, avem drumul european, avem calea ferată, cale ferată care este electrificată”, a declarat Dorinel Vladu, manager de proiect

În următorii 9 ani, România are ca obiectiv interconectarea a 15% din reţeaua electrică la sistemul european. Asta înseamnă să producem mai multă energie regenerabilă. Noua reţea de înaltă tensiune va avea capacitatea să transporte către export o cantitate mai mare de energie, spune Virgil Popescu, ministrul Energiei. Pentru consumatorii din România, mai multă energie nu se traduce neapărat şi în preţuri mai mici.

Având energie mai multă în piaţă, oferta mai mare decât cererea, evident că va fi o legătură indirectă pe preţ, va fi presiune şi pe preţ. Dar, ca să putem avea asta, trebuie să putem energie mai multă, să putem produce mai mult, trebuie să şi putem să o dăm în sistem.”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.