Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China: criză de containere și criză de nervi pentru expați

62111209.jpg

Image source: 
stirileprotv.ro

Creșterea costurilor transportului maritim are consecințe foarte tangibile în China pentru expatriați. Deficitul de containere a determinat dublarea prețului exporturilor internaționale de bunuri.

Nenumărate cutii mari ocupă treptele până la ultimul etaj. Aceasta a devenit imaginea obișnuită în reședințele în care locuiesc „laowai” - străinii din Beijing. Este sezonul marilor migrații pentru expatriați, dar de la criza sănătății, uneori lucrurile ,,pleacă,, fără proprietari.

Antoine Richard a venit să dea o mână de ajutor unui vecin care nu a putut să se întoarcă în China: „Am venit aici ca să mutăm lucrurile din apartamentul unui prieten de-al meu care a rămas blocat în Franța de 14 luni. Așadar, vom trimite lucrurile din casa lui, pe care a lăsat-o acum 14 luni, când a plecat din cauza Covid-19 pentru 10-15 zile. De fapt, situația este  destul de dură."

Suspendarea vizelor și tarifele aeriene crescute au împiedicat întoarcerea a numeroase famili la Beijing. Prețul containerelor a determinat întârzierea returnării bunurilor lor personale.

„Suntem într-o situație pe care nu am mai întâlnit-o niciodată în ultimii 15-20 de ani. Prețul unor containere late de circa 12 metri a crescut într-o săptămână cu 2.500 de dolari pentru călătoriile din China către Europa, explică Romain Damiani, manager de export de bunuri în China. Întrucât containerele nu se întorc în China, conform legii cererii și ofertei, nu există suficiente containere pentru a satisface cererea pieței. Din cauza aceasta, prețurile cresc. Inițial, vaporul era cea mai ieftină metodă în cazul unui export de bunuri internațional, ceea ce reprezintă 20% din buget. La momentul actual, metoda respectivă a devenit cea mai scumpă.  Într-adevăr, există un factor de 1 cu 5, ceea ce reprezintă un preț dublu decât cel inițial." 

Cum arată o ”apocalipsă zombi” 

Cuvinte scrise cu creta pe o tablă în camera copiilor, veselă, caiete lăsate pe bibliotecă. „Aceasta este situația la care se ajunge atunci când lipsești 14 luni. Mai mult, au fost daune cauzate de inundații și, de fapt, pare o viață care s-a oprit în loc. Pare a fi scenariul unei apocalipse zombie, doar că în China. Așa că am încercat să rezolv oarecum situația”, mărturisește Antoine Richard, care a venit să-și ajute vecinul.

„Toată lumea încearcă să-și vândă lucrurile, pentru că nu își mai  poate permite să plătească exportul de bunuri, așa că patul, canapeaua, toate sunt vândute”, notează Marianne Daquet, fondatoarea grupului „Vinde sau lasă” pe aplicația WeChat. Ea însăși este pe picior de plecare. Revindem chiar și lucruri care ne-au plăcut și le-am cumpărat la reducere, pentru că, din moment ce pleacă o mulțime de oameni ... ". " Funcționează foarte bine. Toată ziua există lucruri de cumpărat și de vândut".

Se vând de toate, de la mobilier legat de istoria caselor, la cărți, haine sau purificatoare de aer care nu vor mai fi de folos în Europa. 

În lumea din afara transportului maritim, exportul de bunuri se estimează a fi mai ușor. 

Traducere de Magda Savițchi dupa articolul publicat de France24