Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un semnal îngrijorător: România, ultima din UE la capitolul inovării

Comisia Europeană a lansat luni, 21 iunie, Tabloul de bord al inovării europene 2021 . Vestea bună este că performanța Europei în domeniul inovării continuă să se îmbunătățească, crescând cu 12,5 % din 2014. În plan global, UE nu stă extraordinar: se situează sub Coreea de Sud, Canada, Australia Japonia și Statele Unite. Dar are performanțe mai bune față de China, Brazilia, Africa de Sud, Rusia și India. Cifre și mai îngrijorătoare se află în dreptul României.  

Tabloul de bord anual al inovării europene, publicat de Comisia Europeană, oferă o imagine tristă pentru România. Ne aflăm, la acest capitol, pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Tabloul de bord reprezintă o evaluare comparativă a performanțelor de cercetare și inovare ale UE și ale țărilor membre.

Statele membre sunt evaluate după o serie de criterii și sunt împărțite în patru grupe, în funcție de performanță: lideri în inovare, inovatori puternici, inovatori moderați și inovatori emergenți.

În această din urmă categorie, care reprezintă un nivel de performanță de sub 70% din media Uniunii Europene sunt incluse Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Polonia, Slovacia și, pe ultimul loc, România.

Cât despre grupa de elită, cea a liderilor în inovare, aceasta este alcătuită din patru țări: Suedia, Finlanda, Danemarca și Belgia. Desigur, prezența nordicilor în grupa de elită și a esticilor în cea inferioară nu ar trebui să ne mire – există anumite întârzieri istorice și salturile nu sunt ușor de făcut.

Însă un cu totul alt aspect ar trebui să ne dea de gândit: cinci state membre au înregistrat în ultimul an o îmbunătățire a performanțelor cu 25 de puncte procentuale sau mai mult - vorbim despre Cipru, Estonia, Grecia, Italia și Lituania. Iar acestea – cu excepția Italiei – nu sunt economii cu care România să nu se poată compara.

Un raport Eurostat tocmai a arătat că, în 2020, România a depășit Grecia la capitolul PIB pe cap de locuitor, ajungând la un nivel de 70% din media Uniunii Europene. Grecia, însă, se dovedește cu mult mai inovativă, ceea ce arată că motivele rămânerii în urmă a României nu trebuie legate neapărat de lipsa banilor.

Dar de ce este importantă inovarea? Pentru că este un motor esențial al avansului economic, în beneficiul consumatorilor, companiilor și economiei în ansamblu.

Vorbim astfel despre aplicarea ideilor și tehnologiilor care optimizează bunurile și serviciile sau cresc eficiența procesului de producție .

Așa cum motorul cu aburi introdus în secolul al XVIII-lea a permis producția în masă și a revoluționat transportul feroviar. Sau așa cum internetul și tehnologiile comunicațiilor au transformat modul în care companiile produc și vând bunurile și serviciile, deschizând totodată noi piețe, noi modele de afaceri și noi comportamente.

Aceste realități ar trebui să ne dea mult de gândit, mai ales în contextul în care Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, care încep deja să fie aprobate de Comisia Europeană, pun un mare accent tocmai pe inovare. În timp ce România trebuie să cheltuiască mult pe infrastructură, pentru a compensa întârzierea de decenii la acest capitol.

În acest caz, fără un progres semnificativ în inovare, România riscă să înregistreze noi decalaje față de media europeană. Iar recuperarea impresionantă, favorizată în bună măsură de faptul că alte economii au fost afectate de pandemie mai rău decât a noastră, s-ar putea să rămână doar temporară.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica