Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Companii „strategice”? De acord. Dar, să își plătească măcar datoriile la stat

calculator.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Într-o emisiune de televiziune, un economist autointitulat „de stânga” demonstra cu sârg unde și cum se pot găsi bani pentru creșterea pensiilor și alocațiilor. Sursele numite erau, printre altele, recuperarea datoriilor pe care le au companiile către bugetul de stat și către bugetul asigurărilor sociale. Cifra totală era foarte mare, de ordinul a câteva zeci de miliarde de lei. De asemenea, la sursele de finanțare s-a adăugat și eradicarea evaziunii fiscale, care era estimată la peste 100 miliarde de lei.

Bineînțeles că un public mai puțin avizat ar fi putut să creadă că soluția propusă ar putea fi și aplicată. De fapt, este doar mult populism. Este ușor de înțeles că ne aflăm în fața unui caz clasic în care se cere o creștere sigură a cheltuielilor, precum cele cu majorarea pensiilor sau alocațiilor, pe baza unor venituri incerte.

Nu trebuie să fii neapărat economist pentru a înțelege că recuperarea datoriilor istorice de la companiile de stat sau private este practic imposibilă, iar scăderea evaziunii este un obiectiv teoretic pe care niciun guvern nu a reușit să îl pună în practică. Deci, dacă s-ar gândi cineva să facă o creștere de pensii sau de alocații bazându-se pe scăderea evaziunii sau pe recuperarea unor datorii vechi ale firmelor ar face o mare greșeală. Ar trebui să acopere cheltuielile mai mari din împrumuturi, pentru că sursele luate în calcul sunt iluzorii.

În economiile dezvoltate, creșterea cheltuielilor bugetare se face doar pe baza unor venituri reale, obținute deja la buget, nu pe unele aflate la granița ficțiunii.

Există și o dovadă în acest sens. Astfel, guvernul a decis să convertească datoriile companiei Avioane Craiova în acțiuni. Datoriile firmei sunt, în total, de 45 milioane de lei, iar argumentul acestei operațiuni financiare este că Avioane Craiova este o companie strategică. Se poate spune că este strategică, dat fiind că la Craiova se modernizează avioanele de tip IAR 99 Șoim. Dar, se pare că nu este atât de strategică încât să își plătească și datoriile către bugete.

În anul 2013, s-a pus problema ștergerii unor datorii în valoare de 20 milioane euro. La jumătatea anului 2019, compania din Craiova avea datorii totale de 125 milioane lei peste tot unde puteau să existe datorii, adică la bugetul de stat, la bugetul de asigurări sociale, către Fondul de sănătate, la fondul de șomaj și către bugetul local.

Această scurtă istorie arată că soluția ștergerii datoriilor nu este eficientă. Compania va acumula altele. Iar cazul Avioane Craiova nu este singular. Sunt mai multe companii de stat care, de-a lungul timpului, au beneficiat de facilități la plata datoriilor către stat, dar acest lucru nu a dus la salvarea firmelor.

Ceea ce ne arată că problema este alta. Firmele de stat au nevoie nu de ștergeri de datorii sau de transformarea acestora în acțiuni, ci de restructurare și dezvoltarea afacerii. Altfel, indiferent cât de strategice ar fi întreprinderile, ele vor aduce în buget găuri care nu se vor mai putea umple.

Avioane Craiova nu este decât un exemplu. Cel mai recent, dacă este să avem în vedere decizia guvernului de a converti datoriile în acțiuni. Alte întreprinderi de stat, precum Compania Națională a Huilei, CFR Infrastructură, Complexul Energetic Hunedoara, Moldomin sau Societatea de Îmbunătățiri Funciare sunt câțiva din marii datornici la bugetul de stat.

În concluzie, multe companii și multe domenii pot părea strategice. Unele poate chiar sunt, dar, oricât de strategice ar fi companiile, ar trebui să își plătească măcar datoriile curente către buget și furnizori. Căci despre cele vechi, slabe speranțe.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
"Economia Reală" - 25 iunie 2021