Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Investiție chineză de 2 miliarde de euro în Franța

renault.png

Sursa imaginii: 
France24

Grupul chinez Envision, prin intermediul filialei sale japoneze AESC (Automotive Energy Supply Corporation), producătoare de baterii auto, intenționează să investească două miliarde de euro pe perioada deceniului următor în viitoarea sa fabrică de baterii electrice din Douai, nordul Franței, potrivit directorului companiei.

Proiectul, dezvăluit deja în linii mari la sfârșitul săptămânii trecute de către președintele regiunii Hauts-de-France, Xavier Bertrand, va avea două etape: construirea fabricii între 2022 și 2024, cu 1.000 de locuri de muncă, în apropiere de fabricile Renault existente, iar cea de a două constă într-o creștere a capacității de producție până în 2030.

„Investiția noastră de 2 miliarde de euro vizează doar compania Renault”, a explicat pentru agenția de presă France-Presse Lei Zhang, directorul general al grupului Envision, care nu exclude ca ulterior să colaboreze și cu alți producători.

Autoritățile de la Palatul Elysée au descris investiția ca fiind „absolut majoră în Franța” și o consideră un punct central din cadrul summitului marilor patroni străini organizat la începutul acestei săptămâni la Versailles, numit „Choose France”.

Președintele Emmanuel Macron s-a deplasat personal la Douai, înainte de a se întâlni cu directorii multinaționalelor reuniți la Palatul Versailles.

Compania Envision AESC va fi piesa centrală a polului „ElectriCity” pe care Renault îl va lansa în nordul Franței în 2022. Bateriile, incorporate la asamblarea noilor modele Megane și R5 electrice, ar trebui să dea un nou avânt fabricilor din Douai, Maubeuge și Ruitz, care au funcționat în ultima vreme într-un ritm scăzut.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24