Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce propun economiștii francezi

Recent, a avut loc a XXI-a reuniune a Clubului economiștilor francezi. Evenimentul este interesant pentru că putem avea o serie de indicii față de felul în care economiștii văd stadiul în care se află economia și societatea modernă. De exemplu, temele puse în dezbatere la sfârșitul săptămânii, la Clubul economiștilor au fost: cum se poate reconstrui viitorul într-o criză care a creat o serie de fracturi? și apoi, obsedanta întrebare din ultimele decenii și anume: ce viitor are capitalismul? Clubul economiștilor, un grup de reflecție, își pune întrebări care privesc, bineînțeles, viitorul și societatea de mâine.

Trebuie spus că la eveniment au fost prezenți 350 de economiști din toate zonele, mediul academic, mediul de afaceri, sindicate sau din economia socială.

Fondatorul grupului de reflecție a spus că pandemia a avut „un merit” și anume acela că a arătat francezilor „deficiențele și negările lor”. Cele mai pregnante au fost slăbiciunile în domeniul calificării profesionale și precaritatea financiară a tinerilor. De altfel, falia dintre generația tânără și cea în vârstă a fost una din temele discutate intens în cadrul evenimentului.

Dezbaterea organizată de Clubul economiștilor a lansat o serie de propuneri pentru decidenții francezi. O parte dintre ele pot fi valabile și pentru România.

Așadar, economiștii francezi cer măsuri pentru calificarea profesională pe două direcții: finanțarea educației încă din clasele primare, acolo unde se dezvoltă inegalitățile, și integrarea mai activă a companiilor în procesele de calificare profesională pe parcursul întregii vieți, dar și în ceea ce privește recalificarea. În acest context, economiștii observă că Franța are 1,5 milioane de tineri care nu sunt cuprinși în nicio formă de învățământ, nu lucrează și nici nu urmează cursuri de calificare profesională.

Acordarea unei susțineri bugetare pentru cele mai mici salarii din sectorul public sau din cel privat. Autorii propunerii arată că muncile plătite slab au o utilitate socială, se desfășoară de multe ori în condiții dificile sau precare și de aceea este nevoie de o susținere pentru salariile mici. Personalul medical, profesorii și cercetătorii din sistemul public sunt categoriile pentru care se recomandă, în Franța, creșterea salariilor. În România, sectorul public a trecut printr-o perioadă în care a avut creșteri salariale continue și substanțiale.

O altă propunere este legată de creșterea competitivității industriei franceze, în special prin reducerea impozitelor pentru companiile din domeniul industrial.

Crearea unui ecosistem care să ajute inovarea, este o propunere făcută de grupul de reflecție. Economiștii francezi propun preluarea modelului american de dezvoltare a inovației și a cercetării și dezvoltării. Pentru aceasta este nevoie de trei pași: reorganizarea instituțiilor publice de cercetare, alocarea a 3% din produsul intern brut pentru sectorul de cercetare-dezvoltare și îmbunătățirea creditului fiscal pentru cercetare acordat întreprinderilor mici și mijlocii.

Revizuirea prevederilor privind deficitul bugetar și datoria publică incluse în tratatele europene, se arată într-o altă propunere. După care grupul de reflecție arată că adevărata problemă a deficitelor și datoriilor este sustenabilitatea lor.

O conferință internațională privind securitatea cibernetică și o serie de soluții pentru ca Uniunea Europeană să atingă ținta de neutralitate a emisiilor de carbon, până în anul 2050 sunt alte două propuneri.

Trebuie remarcat că o serie de propuneri ale economiștilor francezi se referă la unele schimbări la nivel european. Dacă ele vor ajunge să fie aplicate vor fi interesante și pentru România.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 6 iulie 2021