Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE se teme brusc de taxarea giganților digitali

p051526-198707.jpg

Vestager GAFA
Comisarul european al concurentei, Margrethe Vestager, face un pas înapoi neaşteptat
Sursa imaginii: 
European Union

Comisia Europeană a anunțat luni seara că renunță pentru moment la proiectul său așteptat de mult și prevăzut pentru această săptămână, acela de a introduce o schemă de taxare pentru giganții digitali. Motivul oficial: încurajarea negocierilor în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Taxarea giganților digitali era anunțată cu mare fast pentru această saptamână, un punct de glorie pentru Comisia Europeană și mai ales pentru Parlamentul European care forțase aprobarea dosarului deja anul trecut. 

Dar a fost de ajuns ca europenii să se întâlnească cu ministrul american de finanțe, Janet Yellen , pentru ca în mai puțin de două zile direcția să se schimbe total.

Aflată la Bruxelles unde a participat la reuniunea miniștrilor europeni de finanțe, Yellen a explicat că proiectul de taxare a campionilor digitali americani ca Microsoft, Google, Facebook și Amazon este discriminatoriu. 

In fața presiunilor americane de care până acum nu părea să-i pese, comisarul european al concurenței, Margrethe Vestager, a anunțat pe Twitter că se dorește o negociere robustă doar la toamnă, în cadrul OCDE.

Dacă se concretizează, înțelegerea la care am ajuns în cadrul OCDE va fi de proporții”, a scris  Vestager care aici în mod clar își calcă pe inimă. „Am decis deci să amânăm taxarea digitală. Ne întoarcem la ea în octombrie”. 

Dar taxarea giganților cunoscuți sub numele generic de GAFAM ar fi trebuit să contribuie rapid la finanțarea pachetului UE de recuperare economică post Covid în valoare de 800 de miliarde de euro. 

Atât pentru mândria europenilor cât şi pentru  resursele proprii ale UE, pe care acum Bruxelles încearcă să le inventeze pentru a lua o parte din presiunea financiară de pe umerii guvernelor, supunerea GAFAM la un nou regim fiscal este fundamentală.

Cu toate că atât Parlamentul European cât şi Comisia Europeană fuseseră avertizate că proiectul era riscant, Bruxelles-ul a continuat să-l susțină până când a fost oprit brusc sub presiunile venite de la Washington.