Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reorganizarea instituțiilor publice: posturile se reduc, funcționarii rămân

claudiu_nasui.jpg

Ministrul economiei, Claudiu Năsui
Sursa imaginii: 
Facebook / Claudiu Năsui

Dimineața zilei de ieri a început în forță. Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a anunțat pe o rețea socială că urmează o reorganizare a instituției pe care o conduce. Astfel, ministrul vorbește despre faptul că 39% din funcțiile de conducere și 30% din cele de execuție vor fi desființate. 

Analiza este corectă. Claudiu Năsui vorbește despre sinecurile politice, despre structurile tot mai stufoase și șefii tot mai mulți care s-au creat în instituțiile publice.

Problema este că umflarea aparatului bugetar nu s-a făcut în interesul contribuabilului, ci spre binele politicienilor aflați la putere. „Avem nevoie de un stat mic și concentrat pe ce trebuie să facă. Unul care să genereze cheltuieli mai mici pentru contribuabili și birocrație mai puțină”, a declarat ministrul Năsui.

Foarte corect. Dar, lucrurile nu trebuie înțelese greșit. Claudiu Năsui nu vorbește de punerea pe liber a unor salariați din minister, ci despre reducerea unor posturi. Ceea ce înseamnă mai mult decât nimic. Cum se poate tăia o treime din posturile din minister fără să fie dați funcționari afară?

Răspunsul a venit spre după-amiază, atunci când chiar premierul Florin Cîțu a făcut o serie de precizări cu privire la reorganizarea anunțată de ministrul economiei.

Astfel, prim-ministrul a explicat că vor fi comasate unele direcții din minister și nu vor fi concedieri. De exemplu, directorii generali vor deveni directori. Sigur că și prin acest tip de reorganizare se pot face economii bugetare și, teoretic, se poate reduce birocrația. Dar, mult mai eficient ar fi fost să existe o abordare mai tranșantă prin care o parte din salariați să fie puși pe liber.

Însă, premierul Cîțu spune foarte clar că „în condițiile actuale, este foarte complicat să faci concedieri”. Oare ce vrea să însemne „în condițiile actuale”? Este posibil ca prim-ministrul să se refere la criza din economie și să spună că în aceste momente este dificil ca guvernul să se decidă restructurări de personal.

Cîțu își asumă viziunea lui Dăncilă

O a doua variantă este că premierul se referă la legislație. Actualul Cod administrativ promovat prin ordonanță de urgență în anul 2019 de guvernul Dăncilă este extrem de limitativ în ceea ce privește concedierile funcționarilor publici. Codul administrativ a fost criticat de actuala putere atunci când se afla în opoziție, dar actuala coaliția de guvernare nu a făcut niciun pas parlamentar pentru a schimba legislația care privește administrația.

Prevederile actualului Cod administrativ sunt favorabile funcționarilor publici și limitative pentru cei care ar dori să restructureze instituția. O reorganizare a unui minister sau a unei agenții de stat se poate face cu dificultate.

De exemplu, un funcționar poate fi eliberat din funcție doar dacă postul care se reorganizează își schimbă atribuțiile în proporție mai mare de 50%. De asemenea, pentru orice funcționar public eliberat din funcție trebuie să se caute un post vacant direct sau prin intermediul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Se putea schimba Codul administrativ? Sigur, doar că în anumite condiții. Pentru a bloca o modificare a Ordonanței, PSD a introdus actul normativ în Parlament pentru a fi aprobat prin lege. În aceste condiții, singura soluție pentru modificarea Codului administrativ este în Parlament, prin legea de aprobare a ordonanței de urgență.

Interesant este că la începutul acestei luni, Executivul a trimis către Parlament un punct de vedere cu privire la actele normative emise de fostele guverne, aflate acum în forul legislativ.

Culmea este că în ceea ce privește Codul administrativ, guvernul Cîțu își asumă punctul de vedere al guvernului Dăncilă. Deci, șansele de schimbare a Codului administrativ sunt acum egale cu zero, iar reorganizarea instituțiilor publice se va putea face cu mare dificultate.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 15 iulie 2021