Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa imobiliară: cele mai mari prețuri, cele mai mici, cele mai mari dobânzi, orașe cu potențial

deloitte.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Paris rămâne și în anul 2020 cel mai scump oraș european în ceea ce privește prețul locuințelor, cu o medie a tranzacțiilor de 12.900 euro pe metrul pătrat. Acestea sunt datele unui studiu realizat la nivel european de compania de consultanță Deloitte. Pe locurile următoare se află München cu o medie de 8.700 euro și Londra cu 8.000 euro pe metrul pătrat.

În Bratislava, piața imobiliară a crescut cel mai mult de la un an la altul, cu 13%, Austria deține recordul în ceea ce privește apartamentele noi, cu un preț de 4.457 euro pe metrul pătrat, în Roma prețul mediu a scăzut cu 3%, iar tariful chiriilor este cel mai mare la Paris, de 28,60 euro pe metrul pătrat.

România se află pe locul doi în clasamentul așa-numitelor locuințe la care a început construcția, după Austria și urmată, pe locul al treilea al clasamentului, de Polonia.

Studiul precizează că printre orașele mai scumpe la nivel național decât capitalele statelor se află, de exemplu, Gent, în Belgia, München, în Germania, Tel Aviv, în Israel, Milano în Italia, Barcelona în Spania sau Cluj-Napoca în România.

De asemenea, sunt doar trei orașe, dintre cele incluse în analiză, în care prețul locuințelor noi este mai mic de 1.000 euro pe metrul pătrat, respectiv Niș din Serbia, Burgas și Varna, în Bulgaria.

De asemenea, există câteva orașe în care prețul locuințelor a scăzut în anul 2020, față de anul precedent, cele mai mari scăderi având loc în Burgas, Bulgaria, și Bergen (Norvegia).

Studiul arată și orașele în care prețurile pe piața imobiliară sunt mai mari decât cele la nivel național. Lisabona este campioana absolută cu o medie mai mare de trei ori și jumătate decât cea națională.

Apoi, locuințele sunt de două ori mai scumpe decât media națională, în Copenhaga, Tel Aviv, München și Barcelona. Dar, sunt și orașe cu prețuri mai mici decât cele la nivel național.

În această situație se află Graz, Linz, Debrecen, Gyor, Torino, Katowice, Alicante, Manchester sau Timișoara. Acest indicator poate arăta o posibilă oportunitate pentru investiții, dacă se ia în calcul o potențială creștere a prețurilor.

Dobânzi mari

Surpriza neplăcută este că în România media dobânzilor la creditele ipotecare este cea mai mare dintre toate statele incluse în studiu, respectiv de 5,3% pe an. Putem înțelege explicațiile bancherilor legate de dobânzile mai mari practicate în România și anume riscul de țară sau nivelul redus al pieței.

De asemenea, se poate înțelege diferența de dobândă între statele din zona euro și cele din afara zonei euro, dar este destul de greu de înțeles diferența de dobândă, de exemplu, dintre România și Bosnia-Herțegovina, 3,9%. Ungaria are un nivel al dobânzii apropiat de România, 4,1%.

Cele mai mici rate medii ale dobânzii la creditele ipotecare sunt în Danemarca, Franța, Germania, Italia, Austria, Belgia și Slovacia, între 1,1 și 1,5%, iar Portugalia înregistrează cea mai scăzută dobândă, de 1%.

Vestea bună, dacă poate fi calificată astfel, este că România are printre cele mai scăzute expuneri ale consumatorilor la creditele ipotecare. România, Ungaria și Bulgaria au un grad de îndatorare de 20%. Spre comparație, Olanda și Danemarca au cel mai ridicat grad de îndatorare, 170% din veniturile gospodăriilor.

Iată și concluziile referitoare la România. În prima parte a anului trecut, în pofida pandemiei, au fost livrate și vândute un număr record de apartamente noi. Prețurile au rămas relativ stabile cu tendința de creștere. În ceea ce privește piața chiriilor, creșterea tarifelor a fost substanțială, plus 30%, în orașele importante, respectiv București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Constanța și Iași.

Într-o piață imobiliară cu destul de puține analize exhaustive, studiul Deloitte este un reper, cu atât mai mult cu cât reușește să facă o comparație între orașele importante ale Europei.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală