Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai sunt utile facilitățile fiscale acordate salariaților? O întrebare la care guvernul va trebui să răspundă în curând

calc.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Sectorul construcțiilor a înregistrat anul trecut o creștere semnificativă, astfel că această ramură a reușit să reducă efectele căderii economice. Unii specialiști pun pe seama creșterii sectorului de construcții măsurile de încurajare a angajării forței de muncă în acest domeniu, adoptate prin celebra Ordonanță de Urgență 114 din anul 2018. Este, însă, doar parțial adevărat.

Sectorul de construcții a crescut anul trecut și anul acesta nu doar prin facilitățile acordate forței de muncă, dar și prin comenzile noi care au apărut și finanțările atașate, atât din sectorul public, cât și din cel privat.

Ce a adus Ordonanța 114 pentru lucrătorii din construcții? În sinteză, i-a scutit de plata a mai mult de jumătate din contribuțiile și impozitul aferent salariului.

Mai exact, un angajat plătește către stat 45% din venitul brut obținut, astfel: 10% ca impozit pe venit, 10% pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate și 25% în contul contribuției de asigurări sociale.

Salariații din sectorul construcțiilor plătesc doar 21,25% fiind scutiți de la plata impozitului pe venit, a contribuției pentru sănătate și a părții de contribuție, de 3,75%, alocată sistemului de pensii administrat privat.

În contul acestor facilități, companiile din construcții au avut obligația de a crește salariul minim la 3.000 lei, ceea ce s-a întâmplat cu ușurință, pentru că banii care nu au mai fost plătiți către stat au fost incluși în salariul angajatului.

Interesant și discutabil este că facilitățile au fost oferite pentru salarii cuprinse între 3.000 și 30.000 lei, un prag considerat mult prea înalt.

Economia românească se află acum într-o cu totul altă situație decât cea de boom economic din perioada 2016-2018, adică lovită de criza sanitară, cu un deficit bugetar foarte mare și cu o creștere rapidă a datoriei publice.

În aceste condiții, își mai pot permite bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și fondul național de sănătate să nu încaseze niciun ban de la o întreagă categorie de salariați, cei din construcții?

Pentru a nu mai vorbi de aberația că lucrătorii din acest sector nu contribuie la propriile pensii private și în consecință nu vor beneficia în această perioadă de aceste pensii. Într-un moment în care statul, și nu doar statul român, caută să găsească orice nouă sursă de venit bugetar, renunțarea la contribuțiile sociale și de sănătate ale angajaților din construcții este discutabilă.

Mai este o problemă:

O menționează într-o analiză realizată pentru publicația profit.ro, Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali. Acesta atrage atenția că facilitățile acordate angajatorilor, contribuția asiguratorie pentru muncă și contribuția de asigurări sociale, ar fi avut nevoie de aprobarea unei scheme de ajutor de stat la nivel european.

Este logic că trebuie avută în vedere abordarea privind ajutorul de stat pentru că facilitățile acordate companiilor înseamnă mai puțini bani la buget și pot fi un element de avantaj concurențial la nivel european.

Este adevărat că după doi ani și jumătate de la apariția ordonanței, toată lumea, adică responsabilii din administrație, parcă a uitat de aprobarea schemei de ajutor de stat, ceea ce ridică încă un semn de întrebare față de modul în care va trata statul român această facilitate.

Dar, tema pe care o aduce în discuție Dan Manolescu este legată de planul național de redresare și reziliență. Prin program, guvernul actual anunță că vrea să închidă portițele fiscale și eventualele facilități fiscale.

Acest lucru presupune că va trebui să se renunțe la facilitățile acordate angajaților din construcții, cât și cele ale salariaților din sectorul de tehnologia informației. Abordarea este corectă, numai că deciziile trebuie luate predicitibil, pentru a nu face mai mult rău decât bine.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 22 iulie 2021