Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Piața muncii cere ingineri și constructori, în timp ce românii vor să fie bodyguarzi

paznic.jpg

Image source: 
foto: Eliza Casandra

Majoritatea companiilor din țară au nevoie de ingineri, constructori și meseriaşi în diverse domenii, însă tinerii români vor să se facă gărzi de corp sau să plece la muncă peste granițe.

Indexul locurilor de muncă pe platforma OLX pentru luna iunie 2021, analizat de „Ziarul Financiar”, arată că în topul 10 al locurilor de muncă după interesul candidaţilor, pe primele trei poziţii sunt:

1. Pază şi protecţie

2. Muncă în străinătate

3. Internship – muncă temporară – sezonieră

La polul opus în topul celor mai căutate meserii de către angajatori, pe primele trei locuri avem:

1. Ingineri – meseriaşi – constructori

2. Şoferi – servicii auto – curierat

3. Lucrători producţie – depozit – logistică

Așadar, în România anului 2021, în timp ce companiile caută ingineri, meseriaşi sau constructori, românii, bărbaţii, tinerii vor să se facă bodyguarzi, să plece la muncă în străinătate sau caută mai degrabă un job sezonier.

Aceasta este o discrepanţă foarte mare care arată şi nivelul redus de educaţie din România.

De exemplu, în iunie 2021, pe OLX, numărul de anunţuri de recrutare pentru ingineri – meseriaşi – constructori era de 15.359, în creştere cu 32% faţă de iunie 2020.

De cealaltă parte, după interesul candidaţilor, numărul mediu de aplicaţii pentru un post de bodyguard era de nu mai puţin de 10,6.

E asemenea, pentru posturile de muncă din străinătate numărul mediu de aplicaţii pentru un post era de 10,2. În medie, o ofertă pentru un post în afară cu un salariu lunar net de aproape 1.900 de euro, se ocupă în 10 zile.

Totodată, în România, Horia Rusu, directorul general al retailerului german de bricolaj Hornbach, spune pentru „ZF” că are un buget de investiţii de 80 de milioane euro pentru deschiderea a încă trei noi magazine, la Constanţa, Bucureşti și Timişoara, dar cea mai mare provocare este găsirea de angajaţi.

Găsirea şi calitatea personalului influenţează puternic decizia privind deschiderile de magazine.” El a menţionat că pentru magazinul deschis în Cluj, unde au investit 27 de milioane euro, au găsit cu greu angajaţi: Oamenii sunt din ce în ce mai puţin pregătiţi.

Totuși, economia României se află pe val, cu o creştere estimată la peste 7% în acest an, dar care riscă să se izbească de un zid în anii următori dintr-un motiv legat nu de investiţii, nici de bani, ci de lipsa oamenilor cu care să se realizeze aceste investiţii.

Proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, spune că „o parte din necazurile pe care le avem astăzi cu forţa de muncă este pentru că unii dintre noi, antreprenorii, am plătit muncitorii necalificaţi, dar şi specialiştii, cu salariul minim pe economie, ceea ce i-a făcut pe oameni să-şi ia câmpii pentru că nu îşi puteau întreţine familia”.

În același timp, sistemul de educaţie se află într-o cădere continuă: dintr-o generaţie, 30% dintre copii abandonează şcoala, iar cei care termină generala luând examenul de Evaluare Naţională reprezintă doar 60-70%. Dintre cei care dau bacul, numai 60% îl iau. Dintre cei care intră la facultate, doar 70-80% finalizează studiile.

Astfel, numărul celor care au o pregătire superioară este din ce în ce mai redus şi poţi să dai cu tunul şi nu găseşti prea mulţi ingineri sau constructori.

Ca urmare, din masa salarială de 5 milioane de angajaţi, numai 10% au, oficial, în acte, un salariu de peste 1.000 de euro net pe lună. Iar cei mai mulţi lucrează în administraţia publică, în IT şi în bănci.

Este realitatea crudă de pe piaţa forţei de muncă, unde companiile au nevoie de un anumit tip de angajaţi, iar piaţa le oferă paznici.