Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un proiect care premiază munca salariaților peste 65 de ani. Cine vor fi beneficiarii? Bugetarii sau privații?

guvern.jpg

Ședință de Guvern la Palatul Victoria, ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
gov.ro

Un proiect interesant legat de pensii a fost făcut public recent. Este vorba despre bonificarea angajaților care continuă să lucreze după ce au împlinit vârsta standard de pensionare, de 65 de ani și au și stagiul minim de cotizare, de 35 de ani.

De fapt, proiectul prezentat de guvern este important pentru că după foarte multă vreme încearcă să schimbe logica prin care un angajat poate obține o pensie mai mare. Până acum, demersurile prin care diferite categorii de salariați bugetari au reușit să obțină pensii substanțiale au fost presiunile și lobby-ul realizate asupra miniștrilor și parlamentarilor.

Condițiile speciale ale pensiilor speciale au fost legiferate. Trebuie făcută precizarea că indiferent dacă pensiile sunt numite de serviciu, ele sunt speciale prin chiar natura lor, adică prin cuantumul pensiei, prin modul de calcul, prin absența parțială a contribuțiilor sociale din salariul încasat în anii de activitate sau prin vârsta de ieșire din serviciu.

Așadar, multe înlesniri la pensii, inclusiv creșterea punctului de pensie, au fost făcute, în primul rând, din rațiuni politice sau ca urmare a influențelor realizate de diverse categorii profesionale.

Acum, prin noul proiect se schimbă gândirea. Se înlocuiește „bățul” cu care salariații din sectorul public au amenințat de-a lungul timpului, cu „morcovul” oferit celor care pot și vor să obțină pensii mai mari. Respectiv, proiectul de lege prevede ca angajații care rămân în activitate după vârsta de 65 de ani să primească pentru contribuțiile plătite un bonus de 50%.

Acest lucru înseamnă în mod practic obținerea unei pensii mai mari la momentul retragerii din activitate. Se obțin două câștiguri, în același timp, atât de către stat cât și de contribuabil. Statul încasează mai mulți bani din contribuțiile de asigurări, iar angajații au o cale pentru a-și crește pensiile, nu prin mișcări de culise politice, ci prin muncă.

Trebuie remarcat că există, în ultima perioadă, două inițiative legislative privind pensiile care în aparență sunt contradictorii. Pe de o parte, a fost promovat un proiect de lege care oprește cumulul pensiei cu salariul de la stat și, totodată, conform unor interpretări, există obligația ca funcționarii publici să renunțe la postul pe care îl ocupă după vârsta de 70 de ani. Pe de altă parte, un alt proiect încurajează rămânerea în activitate după vârsta de 65 ani.

Se bat cap în cap cele două proiecte de legi? În aparență, da. Dar, să privim zona de intersecție ale celor două proiecte. Vom constata că locul comun este încurajarea pensionarilor să lucreze în sectorul privat, în special după vârsta de 70 de ani. Este o abordare pozitivă, poate restrictivă, dar principial utilă.

Desigur, pot fi observații de diverse feluri. Una dintre ele poate fi legată de faptul că sectorul privat mai angajează sau mai păstrează cu greu salariați de 65 de ani și în acest caz viitoarea lege nu va avea efecte prea mari. Sau, dimpotrivă, este posibil ca legea privind bonificațiile pentru cei care rămân angajați să se transforme într-un avantaj pentru bugetari. Adică, mulți salariați din fonduri publice vor putea să „se lege de scaune” și să nu mai plece din posturi.

De asemenea, o observație corectă a avut liderul sindical Bogdan Hossu. Acesta prezintă situația în care doi angajați cu un stagiu de cotizare de 40 de ani, în același domeniu, pot avea pensii diferite. Adică, unul dintre ei va putea contribui timp de cinci după vârsta 65 de ani obținând astfel bonusul la pensie. Este o situație care se poate întâmpla și care ne arată că bunele intenții ar trebui să fie mai bine rafinate din punct de vedere legal. Altfel, ideea ca pensionarii care muncesc după 65 de ani să primească un bonus este binevenită, pentru că încurajează munca, nu politicianismul.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 26 iulie 2021