Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministerul Economiei a început demiterea din funcții a administratorilor speciali de la companiile de stat care ”nu fac nimic”

Nasui masuri sociale Guvern.jpg

Claudiu Năsui critică măsurile sociale anunțate de PSD
Claudiu Năsui critică măsurile sociale anunțate de PSD
Sursa imaginii: 
Facebook/Ministerul Economiei-arhivă

Administratorii speciali pentru privatizarea companiilor de stat Tohan SA, Carfil SA, Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București au fost eliberați în ultimele două zile din funcții prin decizia ministrului economiei, Claudiu Năsui.

”Este categoria de sinecuri apărută în 2002 și care a dăinuit până azi. În teorie, acești administratori speciali ar fi trebuit să pregătească companiile de stat pentru privatizare. În practică, nu fac nimic. Dimpotrivă, își iau bani atât timp cât compania nu este privatizată.

Tohan și Carfil sunt două companii de stat care au astfel de administratori „speciali”. Salariile lor erau de 8.962 de lei și 9.000 de lei pe lună”, explică miercuri într-o postare pe pagina sa de Facebook ministrul Claudiu Năsui.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, Tohan SA (fabricant de armament) a avut în 2020 pierderi de 3.6 milioane de lei. Compania a acumulat datorii de peste 30 de milioane de lei.

Carfil SA, cu același obiect de activitate, este și ea pe pierderi : 11 milioane de lei în 2020 și are datorii de peste 15 milioane de lei, tot la stat.

Marți au fost eliberați din funcții administratorii speciali de la companiile de stat Băița SA (extracție și prelucrare calcar și dolomită), Uzina Mecanică Plopeni (filială a Romarm) și Uzina Mecanică București (fabrică de armament).

”Salariile lor de la stat erau de 10.871 de lei, 10.476 de lei și respectiv 14.658 de lei pe lună. Toate acestea mergeau de fapt către două persoane, pentru că una dintre ele era administrator „special” în două locuri”, precizează ministrul Năsui.

Potrivit lui, Uzina Mecanică Plopeni are datorii la stat de peste 85 de milioane de lei și face pierderi an de an.

Uzina Mecanică București are capitaluri proprii negative (adică are mai multe datorii decât active). Doar anul acesta a făcut 6.7 milioane de lei datorii suplimentare la bugetul de stat și face pierderi an de an.

”Băița SA avea 50 de milioane de lei datorii, din care va mai rambursa doar 2.7 milioane de lei. De ce? Pentru că peste jumătate s-au șters și restul au fost convertite în acțiuni. Deci nu vor mai fi rambursate vreodată”, mai spune ministrul.

”Nu sunt nici primele sinecuri pe care le desființăm și nici ultimele”, promite Claudiu Năsui