Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Airbus și Boeing revin ”pe verde”

avion.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Airbus este pe cale să livreze peste 600 de avioane în acest an, după rezultate solide în primul semestru, potrivit mai multor surse din industrie, citate de Reuters și news.ro.

Airbus estimează că pe ansamblul anului va realiza livrări cel puţin echivalente cu cele 566 de avioane de anul trecut, în scădere cu 34% faţă de 2019.

În prima jumătate a acestui an, Airbus a livrat 297 de avioane, creând condiţiile pentru depăşirea obiectivelor anuale, având în vedere că de regulă vânzârile companiei se intensifică în a doua parte a anului, potrivit surselor citate.

Livrările sunt vitale pentru companiile aerospaţiale, deoarece marchează momentul în care cea mai mare parte a valorii unui avion - pornind de la 40 de milioane de dolari - ajunge în conturile producătorului şi contribuie la acoperirea costurilor uriaşe de dezvoltare.

Airbus a beneficiat în ultimii ani de o cerere crescută pentru avioane precum cel mai bine vândut model al său, A321neo, în urma problemelor cu care s-a confruntat Boeing din cauza consemnării la sol a avioanelor 737 MAX şi a amânării unor avioane până la jumătatea deceniului.

Pentru a asigura livrările, Airbus a acordat, în unele cazuri, avansuri către transportatori, amânări ale livrărilor şi, în mai multe cazuri, acorduri financiare care permit decuplarea plăţilor în numerar de transferul de proprietate, cel puţin temporar, au spus surse din industrie.

 

Boeing: primul profit din ultimii doi ani

Grupul rival Boeing  a raportat miercuri primul său profit trimestrial în aproape doi ani, ca urmare a creşterii livrărilor de aeronave 737 MAX.

Constructorul aeronautic american Boeing, care profită de la începutul anului de pe urma reluării livrării de avioane de tip 737 MAX, a anunţat că a revenit ”pe verde” în trimestrul doi, după ce a înregistrat pierderi timp de şase trimestre la rând, relatează AFP.

Grupul, care din cauza pandemiei preconiza să-şi reducă efectivul total al angajaţilor la 130.000 la sfârşitul lui 2021, de la 160.000 câţi avea la începutul lui 2020, a decis până la urmă să nu desfiinţeze toate aceste posturi.

El urmează să rămână la nivelul angajărilor actuale - de aproximativ 140.000 de oameni - , a precizat directorul general Dave Calhoun, într-un mesaj trrimis angajaţilor.

Grupul a obţinut un profit net de 587 de milioane de dolari - din aprilie până în iunie -, după ce a înregistrat pierderi de 2,4 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cifra sa de afaceri a crescut cu 44%, la 17 miliarde de dolari.