Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carrefour și Auchan ar putea fuziona, formând un gigant în retail

carrefour.png

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Cele două mari lanțuri de magazine universale discută despre o posibilă fuziune, ceea ce ar crea un jucător uriaș, care ar acapara o mare parte din rețeaua mondială, scrie presa braziliană, citând surse din piaţă.

Această mutare ar trebui să treacă însă de organismele de reglementare şi concurenţă atât din Franţa, cât şi din alte pieţe unde ambii jucători sunt activi.

De exemplu, atât Carrefour, cât şi Auchan sunt prezenţi în România, astfel că o asociere între cei doi ar duce la un jucător cu afaceri de 3,7 mld. euro şi cu peste 450 de magazine sub mai multe formate.

Astfel, cele două reţele ar ajunge să controleze aproape un sfert din comerţul modern local, conform rezultatelor de anul trecut.

O asemenea companie ar mânca 17-18% din tot ce înseamnă comerţ cu dominantă alimentară, modern sau tradiţional.

Știrea privind o potenţială fuziune vine la câteva luni după ce Carrefour a anunţat că analizează potenţiale alianţe, dar şi tranzacţii de vânzare sau cumpărare de active pe pieţele străine pe care activează.

Carrefour este jucătorul numărul trei în România, după ce Lidl a devenit anul trecut liderul pieţei, iar compania-soră Kaufland e numărul doi. Cele două reţele germane sunt deţinute de acelaşi grup Schwarz, dar sunt operate complet separat. Primii trei jucători sunt foarte apropiaţi ca business în România.

De asemenea, Auchan este pe locul al 7-lea în piaţă, cu afaceri de 5,5 mld. lei (1,1 mld. euro), stabile în ultimii ani. Auchan a deschis de la începutul acestui an 35 de magazine de proximitate, toate amplasate în cadrul benzinăriilor Petrom din ţară, acesta fiind un proiect care a debutat în 2017. În total, în România, compania are 33 de hipermarketuri, o reţea de 72 de magazine de proximitate - dintre care 63 în staţiile Petrom - şi cinci supermarketuri, plus alte operaţiuni online.