Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: Senatul a aprobat 1.000 de miliarde de dolari pentru infrastructură şi crearea de locuri de muncă

Senatorii au avizat, marţi, planul lui Joe Biden destinat investiţiilor în infrastructură şi creării de locuri de muncă, ceea ce înseamnă o victorie iniţială pentru preşedinte.

Proiectul a fost depus de senatoarea democrată Kyrsten Sinema împreună cu senatorul republican Rob Portman și a fost aprobat în Senat cu un raport de voturi de 69/30. Important este că 19 senatori republicani au votat alături de democraţi în favoarea planului, anunță publicaţia „The Hill”.

Planul va merge în Camera Reprezentanţilor, dar preşedintele acestei camere parlamentare, Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, a transmis că nu îl va supune votului până când Senatul nu va aproba a două etapă a planului privind infrastructura, un proiect care va avea o valoare totală de 3.500 de miliarde de dolari şi care include o serie de priorităţi ale politicienilor democraţi.

Totuși, votul favorabil acordat acum de Senat constituie doar o victorie iniţială pentru preşedintele Biden, un politician democrat.

"Congresul a discutat de mult timp despre modernizarea cu adevărat a infrastructurii ţării noastre. Senatul SUA a aprobat acest plan pentru a le oferi cetăţenilor americani infrastructura sigură şi modernă pe care o merită", au transmis într-un comunicat comun, după vot, senatoarea democrată Kyrsten Sinema, senatorul republican Rob Portman şi alţi opt colegi. Acordul senatorilor democraţi şi republicani prevede alocări de fonduri pentru proiecte precum construcţia de poduri, drumuri, reţele de telecomunicaţii digitale, extinderea sistemului de alimentare cu apă şi construcţii feroviare.

Liderul de la Casa Albă a cerut 2.300 de miliarde de dolari pentru Planul de investiţii în infrastructură şi locuri de muncă. În plus, preşedintele SUA vrea aprobarea "Planului Familiilor Americane", în valoare de 1.800 de miliarde de dolari, care prevede finanţarea a cel puţin patru ani de învăţământ, oferirea de asistenţă directă copiilor şi familiilor, extinderea facilităţilor fiscale destinate familiilor cu copii şi angajaţilor, precum şi măsuri de reducere a inegalităţilor sociale.

Amintim, Congresul SUA a aprobat deja un plan de stimulare economică de 1.900 de miliarde de dolari, intrat în vigoare în martie.

Aceste planuri, care se înscriu în cadrul eforturilor de relansare economică post-pandemie şi tranziţiei ecologice şi digitale, generează opoziţie în Congres, în contextul în care sunt prevăzute majorări de taxe pentru finanţarea investiţiilor și a măsurilor de asistenţă.