Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inflația a ajuns la 5%. Ionuț Dumitru: Unele prețuri au crescut irațional

inflatie_crescut_ionut_dumitru.jpg

Scumpiri în lanț: inflația a crescut la 5% (Sursa foto: pixabay)
Scumpiri în lanț: inflația a crescut la 5% (Sursa foto: pixabay)

O veste proastă de la Institutul Național de Statistică (INS): rata anuală de inflație a crescut în România la 5%. Economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, spune la RFI cum se explică ultimele scumpiri.

Inflația anuală a crescut la 5%, potrivit INS. Cel mai mult s-a scumpit energia electrică, unde s-a înregistrat o creștere de aproape 25%.

Urmează gazele naturale, cu circa 20 de procente și uleiul alimentar cu o scumpire de 18%.

Singurele scăderi de prețuri sunt la cartofi, fructe proaspete și citrice.

 

Daniel Zamfir (PSD): Prestația Cabinetului Cîțu este catastrofală

 

Starea bugetului: deficitul scade, veniturile cresc mai mult decât cheltuielile

 

Economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, spune cum se explică toate aceste scumpiri: ”În primul rând, trebuie spus că au fost liberalizate prețurile, adică avem o piață liberă în momentul de față și la gaze și la electricitate, ceea ce înseamnă că prețurile la consumator depind de cotațiile din piață, iar dacă ne uităm la cotațiile din piață, o să vedem că ele au crescut foarte mult în ultima perioadă”.

El precizează că ”aici asistăm la un trend mai larg, cumva, care cuprinde tot ceea ce înseamnă materii prime, dacă ne uităm la materiale de construcții, petrol, energie, pe toate componentele sale, prețurile au crescut foarte mult, chiar irațional, aș spune, având în spate atât un factor fundamental, care ține de revenirea cererii, deci economiile revin, creșterea economică accelerează peste tot în lume și lucrul ăsta pune presiune pe prețuri, mai ales în contextul unei oferte care nu prea se adaptează ușor și au mai fost probleme pe lanțurile de aprovizionare pe partea de ofertă (...), dar peste acest factor fundamental fără îndoială că e și un factor subiectiv, legat de faptul că anul trecut, foarte mulți jucători au pierdut foarte mulți bani în pandemie și probabil că anul acesta, pe fondul revenirii cererii, încearcă cumva să profite de moment și să inflameze artificial prețurile, poate își mai recuperează o parte din pierderile de anul trecut”.

 
Ionuț Dumitru, despre creșterea inflației
 
Pe aceeasi tema: