Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Vîlceanu a preluat Finanțele cu... două gafe

vilceanu.jpg

Dan Vâlceanu și-a preluat oficial mandatul de ministru al Finanțelor
Dan Vâlceanu și-a preluat oficial mandatul de ministru al Finanțelor
Sursa imaginii: 
Facebook/Dan Vilceanu

Dan Vîlceanu este noul ministru al Finanțelor. Susținut de premierul Florin Cîțu și criticat de președintele PNL Ludovic Orban, Vîlceanu și-a preluat oficial mandatul și a ținut o conferință de presă în care a vorbit despre prioritățile sale în calitate de șef al Finanțelor. El s-a făcut remarcat și prin două gafe.

Dan Vîlceanu a ținut să clarifice în primul rând chestiuni care țin de trecutul său. A subliniat că firma părinților săi, despre care presa a scris că ar avea afaceri profitabile cu statul, a fost înființată atunci când el avea doar 18 ani, iar contractele încheiate cu companiile de stat sunt mici și obținute în urma unor licitații publice.

Vîlceanu s-a referit și la trecutul său social-democrat, el ocupând în perioada 2006-2009 funcția de președinte al organizației de tineret a PSD. „Am vazut că toți sfinții și îngerii critică traseul meu politic. Dacă ăsta este păcatul meu politic, atunci fie: îl duc așa cum e!”, a spus noul ministrul liberal al Finanțelor.

În ceea ce privește prioritățile sale, Vîlceanu a precizat: „Urmărim o consolidare fiscal bugetară și pe partea de venituri și pe cea de cheltuieli. La venituri sperăm să le creștem prin digitalizare, iar la cheltuieli ne vom orienta către cheltuieli care să aducă venituri ulterior, adică investiții”.

Noul șef al Finanțelor s-a remarcat și prin două gafe rostite în fața jurnaliștilor. Dan Vîlceanu a spus că nu există creștere economică fără un puseu inflaționist. Asta, deși în 2015 și 2016 economia a crescut, inflația fiind negativă. Ministrul a mai susținut și că inflația nu este de  5%, această cifră fiind doar o ”estimare” a BNR. Asta, în condițiile în care calcularea inflației este operată de Institutul Național de Statistică.