
Economie
Hotărârea privind evoluțiile în dosarul fraudei bancare, adoptată de deputații moldoveni. PAS: Zero lei recuperați
poza-parlament.jpg

”Au trecut șapte ani de la furtul bancar. Am avut trei procurori în acest timp, dar din miliardul furat s-a recuperat zero. Oamenii nu trebuie să mai rabde. Oamenii merită dreptate. Acum. Cel puțin justiție și dreptate noi merităm. Eu totuși nu înțeleg, care le-a fost planul lor, în acești șapte ani? S-au gândit să fure și oamenii pur și simplu să uite despre acest furt care a sărăcit o țară întreagă, care a ruinat o economie, care a devastat afaceri întregi? Neprezentându-se astăzi, dl Stoianoglo nu ne-a desconsiderat pe noi, ci pe cetățenii care de la nord la sud, din sat în sat cer dreptate. Nu este Stoianoglo cel care va opri această roată inevitabilă a istoriei. Până la urmă vom duce lucrurile până la capăt. Promitem aceasta fiecărui procuror care va îndrăzni să obstrucționeze acest dosar sau oricare alt dosar de rezonanță, mai mare sau mai mic”, a declarat de la tribuna Parlamentului, deputatul PAS, Dumitru Alaiba.
La rândul său, socialistul Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, susține că ”furtul miliardului a fost posibil ca rezultat al implicării politicului, datorită modificării legislației, în special cu privire la Banca Națională și garanția de stat”.”Acest furt a fost bine planificat de Guvern și de către unii actori politici din Parlamentul Republicii Moldova. Unii lideri politici au promovat acest lucru, și nu doar la nivel de inițiative legislative, dar la nivel de implicare. Din discursurile patetice au dispărut nume notorii, precum a unui fost prim-ministru. Nu mai vorbim despre simplii prim-miniștri. Din anumite motive, Doamne ferește, nu vorbim de Banca Națională, nici de fostul guvernator, nici de cel actual. Și am devenit foarte selectivi. Este acest lucru cinstit în raport cu cetățenii? Cu siguranță nu”, a spus Vlad Batrîncea.
După 5 ore de dezbateri, majoritatea parlamentară a votat hotărârea legată de evoluțiile în dosarul fraudei bancare. Deputații au constatat ”lipsa de acțiuni măsurabile și progrese în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, și consideră că prin acțiunile ineficiente ale conducătorilor autorităților responsabile se tergiversează nejustificat luarea de măsuri eficiente asupra atingerii obiectivului urmărit”.
În context, Parlamentul a solicitat Procuraturii Generale să ia măsuri și să intensifice colaborarea internațională cu serviciile speciale, inclusiv prin echipe comune de investigare și Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală (EuroJust),”în vederea investigării fraudei bancare și recuperării globale a mijloacelor și activelor sustrase”. ”De asemenea, elaborarea și aprobarea, în termen de 30 de zile, a unui instrument eficient, efectiv și realizabil de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, precum și a unui nou plan de acțiuni pentru implementarea acestuia”.
În același timp, parlamentarii recomandă Consiliului Superior al Magistraturii să verifice activitatea și să întreprindă toate măsurile de rigoare pentru ca, instanțele judecătorești, la înfăptuirea justiției în cauzele ce țin de devalizarea sistemului bancar ”să asigure respectarea principiilor privind celeritatea procesului, transparența activității de înfăptuire a justiției și deschiderea față de societate, eficiența activității instanțelor judecătorești și a judecătorilor, precum și respectarea Codului de etică de către judecători”.
Trebuie spus că, procurorul general a anunțat, joi, că nu se va prezenta în fața deputaților întrucât legea nu-l obligă să facă asta. În altă ordine de idei, Alexandru Stoianoglo a venit cu acuzații la adresa șefului statului. Procurorul a declarat că Maia Sandu ar fi cerut, la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate, inițierea unor dosare penale pe numele liderilor opoziției, Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi și Igor Dodon.
De partea sa, președintele Maia Sandu a respins acuzațiile, menționând că declarațiile făcute de procurorul general sunt false și iresponsabile. ”La ședința CSS din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicați în cazuri mari de corupție, părăsesc nestingherit țara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în Moldova, ca să fie trași la răspundere. Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziției, așa cum dezinformează Procurorul General. Înainte să facă declarații, dl Stoianoglo ar fi trebuit să consulte procesul-verbal al acelei ședințe la care el, apropo, nu a găsit de cuviință să se prezinte”, a conchis șeful statului.