Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Producții record la cereale. Ministru: ”Nu avem niciun merit”

cereale.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Producţia de cereale din această toamnă va atinge niveluri record, culturile ”vedetă” fiind cele de grâu (11,4 milioane de tone), orz (1,9 milioane de tone) și rapița, la care pentru prima dată producţia medie va depăși pragul de 3.000 de kg/ha., a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a ținut să precizeze că " ministerul şi ministrul nu au niciun merit pentru aceste producţii mari".

"Am văzut în urmă cu două săptămâni ratingul excepţional pentru recolta agricolă din 2021 care s-a acordat României de către acest grup - GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative), care practic confirmă rezultatele obţinute de către fermierii români acum la încheierea campaniei la culturile însămânţate în toamnă.

Sunt câteva învăţăminte pe care le putem trage: ministerul şi ministrul nu au niciun merit pentru aceste producţii mari, la fel cum nu au avut nicio vină pentru seceta de anul trecut. Asta demonstrează că avem un potenţial agricol imens, că fermierii români îşi fac treaba, că au acces la inputuri, la tehnologie de ultimă oră şi că avem nevoie de acea strategie de gestionare a apei, inclusiv în agricultură pe care trebuie să o finanţăm urgent şi consistent. În rest sunt divagaţii", spune ministrul.

La grâu este vorba despre cea mai mare producţie din 2007 şi până în prezent. ”Am pornit de la 3 milioane de tone de grâu în 2007 şi am ajuns la 11,4 milioane de tone, producţia totală în 2021”, care a subliniat rolul fondurilor europene pentru agricultură acordate după aderarea României la UE.

Producătorii autohtoni avantajați de evoluțiile pieței mondiale

În ceea ce priveşte preţul grâului din recolta anului 2021, şeful de la Agricultură a subliniat că acesta este suficient de mare datorită cererii mari de pe piața internațională:

"China a contractat de pe piaţa globală cu 41 de milioane de tone de grâu mai mult decât anul trecut. Asta face ca, deşi la noi în ţară producţiile să fie record, preţul grâului panificabil, respectiv al pâinii, să fie mai mare pentru că este dat de producţia mondială, nu de producţia locală", a explicat Oros.

În ceea ce priveşte potenţialul de export în 2021, acesta rămâne unul ridicat în condiţiile în care consumul intern total se ridică la cel mult 4,5 milioane de tone. ”Eu mă bucur că producţiile sunt bune, dar şi că preţurile sunt bune, iar fermierii noştri, mai ales cei din partea de sud a ţării care au avut anul trecut pierderi însemnate din cauza secetei, o să îşi recupereze anul acesta o parte din acele pierderi", a mai spus ministrul.

"Dacă anul trecut am avut noi secetă, anul acesta a fost secetă în Rusia, Ucraina dar şi în câmpiile vestice şi centrale din Statele Unite ale Americii, unde se cultivă în mod tradiţional suprafeţe mari de grâu. (...) În acest context, evoluţia preţului grâului este favorabilă producătorilor agricoli autohtoni", a susţinut el.

Preţul grâului a continuat să crească pe piaţa europeană şi mondială, cotaţiile bursiere din această perioadă indicând valori cu circa 40% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, precizează Agerpres.

Conform datelor operative ale MADR din data de 23 august, producţia de grâu de 11,4 milioane de tone a fost recoltată de pe 99,31% din suprafaţa cultivată anul acesta, de 2,151 milioane hectare.

"Cred că este un an agricol foarte bun, mai ales că vine după un an catastrofal din punct de vedere al agriculturii, dar repet noi nu avem niciun merit, meritul este că a plouat şi că fermierii au avut curajul să investească în ceea ce au pus în pământ, pentru că au vazut regimul precipitaţiilor şi previziunile meteo", a concluzionat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.