Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scade utilizarea cărbunelui, dar sursele regenerabile sunt încă la un nivel modest

greenpeace_carbune_viitor.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Compania germană de consultanță Ember a făcut public recent raportul anual tradițional privind producția de energie la nivel global, în anul 2020. Analiza este cu atât mai interesantă acum, când Europa și-a lansat țintele ambițioase ale Pactului Verde și când la nivel mondial se pune acut problema adoptării unor măsuri concrete privind combaterea încălzirii globale.

De altfel, studiul analizează situația producției de energie electrică din țările care fac parte din grupul G20, economii care generează la nivel mondial 84% din totalul energiei electrice.

Anul trecut, din motive legate de pandemie, cererea de energie electrică la nivel mondial a scăzut ușor, 0,1%, pentru prima dată după anul 2009. Dar, începând cu luna decembrie 2020, cererea de energie a reînceput să crească pe principalele piețe ale lumii, deci scăderea a fost de scurtă durată.

Anul trecut, producția de energie electrică din surse solare și eoliene a continuat să crească ajungând la nivel global la 10% din totalul producției, de două ori mai mult decât în anul 2015.

În țările G20, situația este destul de diferită. Uniunea Europeană este vârful de lance în producția provenită din surse solare și eoliene, iar în interiorul Uniunii se detașează Germania care a ajuns să aibă o treime din totalul producției din surse regenerabile.

Un nivel bun are și Marea Britanie, 29%, iar procentaje în creștere sunt în Turcia - 12%, SUA - 12%, Brazilia - 11%, Japonia - 10% și India - 9%. China este un caz aparte, iar Rusia, Indonezia și Arabia Saudită au o producție din surse regenerabile aproape de zero.

Progresele făcute de energia obținută din surse regenerabile au coincis, anul trecut, cu scăderi ale generării de energie din cărbune. Cele mai importante reduceri ale producției din cărbune le-au obținut SUA, minus 20%, Uniunea Europeană, o scădere cu 20% și India, cu un minus de 5%.

China este un caz special

În perioada 2015-2020, cererea de energie electrică a crescut cu aproximativ o treime, iar China nu a avut nicio reținere în a produce mai multă energie pe bază de cărbune.

Drept urmare, anul trecut, China a produs mai mult de jumătate din producția mondială de energie din cărbune, o creștere importantă față de anul 2015 când procentajul era de numai 44%.

Evident, creșterea ponderii producției de energie electrică obținută din cărbune vine și pe fondul reducerii producției bazată pe combustibili fosili din celelalte state dezvoltate.

Comparația cu anul 2015 este importantă pentru că acesta este anul semnării Acordului de la Paris. Astfel, față de 2015, în anul 2020, sectorul de producție a energiei electrice a lansat în atmosferă, la nivel global, cu 2% mai multe emisii de carbon.

În SUA și Europa, producția pe bază de cărbune a scăzut semnificativ, dar a fost înlocuită nu doar cu surse regenerabile, ci și cu producție bazată pe gaze naturale. În special în Statele Unite ale Americii, în ultimii cinci ani, gazele naturale au avut o creștere a utilizării, bazată cu siguranță și pe creșterea exploatării gazelor de șist la un preț competitiv.

Dacă la nivel global, în perioada 2015-2020, utilizarea gazului în generarea energiei electrice a crescut cu 10%, jumătate din procent este atribuită Statelor Unite.

Un an atipic

Anul trecut, producția de energie din cărbune a scăzut și a crescut cea obținută din surse verzi. Cu o singură excepție numită China, care a majorat atât producția din cărbune, cât și cea din surse regenerabile. Dar anul 2020, a fost atipic, în sensul că a adus o ușoară scădere a cererii. Dacă, însă, cererea va urca rapid, fapt previzibil, producția din vânt și soare nu va mai fi suficientă.

Germania, Marea Britanie și Uniunea Europeană au făcut cele mai importante progrese în producerea de energie din surse regenerabile. Dar, să privim tabloul general.

Țițeiul și gazul sunt surse care își păstrează o pondere importantă, 27% din producția de energie, cărbunele în pofida scăderii din ultima perioadă rămâne cea mai utilizată resursă, 33%, soarele și vântul au crescut până la 10%, resursele hidro dețin 20%, iar energia nucleară 10%.

Ceea ce ne arată că, în continuare, combustibilii fosili sunt esențiali. România nu contează în aceste analize. De aceea, cel mai înțelept lucru este ca România să urmeze strategia europeană. Chiar dacă uneori pare dureroasă și complicat de realizat.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest