Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fitch Ratings: Riscurile economice ale crizei politice de la București

grafic_economie.jpg

Image source: 
pixabay.com

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că dizolvarea coaliţiei guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, cruciale pentru schimbarea perspectivei "negative" care în prezent este asociată ratingului "BBB minus" atribuit României, transmite agenția Fitch Ratings.

Creșterea economică din ultima perioadă și Programul european de relansare Next Generation sunt argumente în favoarea ținerii sub control a deficitului, dar perspectivele politicii fiscale pe termen lung nu sunt favorabile, consideră experții agenției.

"Lipsa progreselor în implementarea refomelor și, imlicit, creșterea datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating", subliniază agenţia de evaluare.

Fitch Ratings reaminteşte că USR-Plus a anunţat pe 7 septembrie că părăseşte coaliţia, în urma demiterii ministrului justiției Stelian Ion, pe 2 septembrie și că acest lucru lasă guvernul fără majoritate parlamentară.

Guvernul de la Bucureşti avea în vedere reforme ambiţioase pe partea de venituri şi cheltuieli pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% în 2020. Analiştii se aşteptau ca guvernul de la Bucureşti să propună o lege a salarizării unice şi o lege a pensiilor până la finele lui 2021 şi de asemenea a promis că va creşte gradul de colectare a taxelor şi va reduce deficitul de încasare a TVA.

"Însă în ultimele luni au fost făcute progrese reduse şi acum perspectiva unei implementări rapide s-a diminuat şi mai mult, chiar dacă PNRR ar putea servi ca ancoră politică. Un eşec pe traiectoria de reducere a deficitului avută în vedere este principalul risc la adresa prognozelor Fitch privind datoria", avertizează agenţia de evaluare.

Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.

Ratingul "BBB minus" atribuit în prezent României de Fitch este ultimul calificativ din categoria "investment grade", o eventuală retrogradare cu o singură treaptă, posibilă având în vedere perspectiva "negativă", ar duce ratingul României în zona "junk", adică sub pragul recomandat investiţiilor, potrivit Agerpres.

 

Comunicatul integral al Fitch Ratings aici