Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inflația ține pasul cu criza politică: a crescut la 5,3%. Cîțu: BNR trebuie să intervină

inflatie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În timp ce criza politică se adâncește, inflația și, implicit, prețurile continuă să crească. Rata anuală a acestui indicator pentru luna august  comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut a ajuns 5,3%, transmismite INS.

Față de august 2020, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 2,7%, ale mărfurilor nealimentare cu 7.92%, iar prețurile serviciilor cu 2,9%.

Cele mai mari scumpiri (de peste 20%) au fost la energie, ulei și gaze. Urmează combustibilii (14%), branza de oaie, carnea de pește, serviciile poștale și tutunul.

La polul opus, cartofii, fructele și transportul aerian s-au ieftinit față de anul trecut.

BNR estimează că la finalul anului rata inflației va urca la 5,4%, urmând ca apoi să înceapă să revină ușor în limitele intervalului țintit, de aproximativ 2,5%.

În contextul avansului inflației, premierul Florin Cîţu și-a manifestat, azi, încrederea că Banca Naţională va interveni pentru a "tempera dinamica inflaţiei".

Şeful Executivului a declarat, la Iaşi, că investiţiile nete în economie au crescut faţă de anul trecut cu 10%, exprimându-şi încrederea că politica fiscală şi cea monetară vor determina o scădere a inflaţiei.