Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ghici cine crește mai mult? Prețurile sau salariile?

bani_34.jpg

Ministerul de Finante a publicat Ordonanţa care prevede îngheţarea salariilor de la stat, cu excepţia celor din sănătate şi asistenţă.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Creșterea prețurilor le aduce aminte angajaților să facă o comparație, cea între inflație și eventuala creștere de salariu. Perioadele inflaționiste îi îndeamnă pe români să calculeze dacă puterea lor de cumpărare se menține sau scade.

Iată ce spun cifrele statistice. În iulie, salariul mediu brut a fost de 5.780 lei, iar cel mediu net de 3.545 lei. Față de anul trecut, creșterea salariului mediu a fost cu 5,1%. Pentru comparație, rata inflației a fost în aceeași perioadă de 5%. Ceea ce înseamnă că, în medie, puterea de cumpărare a salariaților s-a menținut.

Desigur, se pot face câteva observații. Pe de o parte, salariile plătite din fonduri publice sunt înghețate, ceea ce înseamnă că în sectorul public putem vorbi despre o scădere a puterii de cumpărare. Pe de altă parte, se poate spune că statistica este înșelătoare și că impactul creșterii prețurilor este mai mare pentru anumite categorii de populație, în special pentru cei cu venituri reduse. Este adevărat, dar datele statistice au relevanța lor.

Ce se întâmplă în Uniunea Europeană sau mai exact în zona euro? Conform datelor Băncii Centrale Europene (BCE) creșterea medie a salariilor, în trimestrul al doilea al acestui an, în zona euro, a fost cu 1,73%, față de anul precedent. Rata inflației a ajuns la 3%, deci, creșterea prețurilor a depășit destul de mult creșterea salariilor.

În trimestrul al doilea, creșterea salariilor a fost de numai 1,38%, un avans mai mic decât cel înregistrat înainte de pandemie, în anul 2019, care ajungea la peste 2%.

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene a declarat săptămâna trecută că nu sunt vizibile creșteri de salarii, dar, în mod tradițional, negocierile pentru ajustarea salariilor au loc toamna.

Economiștii cred că, având în vedere rata șomajului, destul de ridicată din zona euro, salariile nu vor înregistra creșteri prea mari. Vestea bună este că prognozele instituțiilor financiare europene arată că inflația se va calma anul viitor luând în calcul, este adevărat, raportarea la nivelul înalt din acest moment.

Recent, Institutul de Statistică din Franța a publicat un studiu privind salariile, în anul 2018. Astfel, salariul mediu brut pe oră era de 18 euro, dar diferențele sunt destul de mari între manageri, care câștigă, în medie, 29,2 euro, față de 13,5 euro pe oră, cât este venitul unui salariat.

Cele mai mari salarii sunt în domeniul financiar-bancar (25,3 euro) și informații-comunicații (25,1 euro). Cele două sectoare sunt urmate din punct de vedere al salariului de către industria energetică, artă și spectacole, industria extractivă, învățământ, industria manufacturieră și construcții.

Sectorul administrației se află în a doua parte a clasamentului, cu un salariu de 16,5 euro, iar ierarhia se încheie cu industria ospitalității, cu 13,8 euro pe oră. În medie, un angajat din Franța, din sectorul privat are un venit anual brut de aproximativ 37.000 euro, arată studiul institutului de specialitate.

Există și o ierarhie a salariilor la nivel european, iar în funcție de paritatea puterii de cumpărare pe primele trei locuri se află Danemarca, Germania și Belgia, iar pe ultimele poziții sunt România și Bulgaria.

În Germania, în anul 2019, erau 1,4 milioane de angajați care câștigau salariul minim, 9,19 euro pe oră, un număr aproape egal cu cel din România. Doar că la nivelul pieței muncii, în Germania angajații cu salariul minim reprezintă doar 3,5%, în timp ce în România înseamnă aproximativ 25%. În Germania, salariile au crescut, în trimestrul doi, cu 1,39%, iar inflația a ajuns la 3,9%, cel mai înalt nivel din anul 1993 până azi.

În concluzie, în medie, angajații români, în pofida creșterii prețurilor, își păstrează puterea de cumpărare față de anul trecut. Cu unele excepții, care, totuși, confirmă regula. În schimb, deocamdată, în marile economii europene, inflația a luat-o ușor înaintea creșterii salariilor. Dar, această toamnă poate schimba lucrurile.

 

Rubrica Economia reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 13 septembrie 2021