Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un american condamnat la închisoare fiindcă a creat o schemă piramidală cu criptomonede

Tânărul de 24 de ani va sta după gratii 7 ani şi jumătate după ce a pus la punct o schemă Ponzi cu monede virtuale care le-a produs pierderi de peste 90 de milioane de dolari investitorilor.

Cei are au avut încredere în Stefan Qin au crezut că „au dat lovitura” prin „Virgil Sigma”, un hedge fund care generează profituri de 500% prin exploatarea diferenţelor de preţ din rândurile criptomonedelor regăsite pe 40 de exchange-uri internaţionale, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Qin, un „geniu al matematicii”, după cum se autointitulează, a folosit banii pentru a-şi construi un stil de viaţă opulent, incluzând aici un penthouse în Manhattan de 23.000 de dolari pe lună şi o serie eşuată de investiţii imobiliare şi de tip ICO – proiecte de oferte iniţiale de criptovalute. Autorităţile federale din SUA spun că tânărul a înşelat peste 100 de oameni, paguba totală ajungând la peste 90 de milioane de dolari.

Chiar dacă o parte din victimele lui Qin au declarat că acesta ar trebui să stea în spatele gratiilor pentru o perioadă cât mai lungă de timp, o instanţă de judecată din Statele Unite l-a condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare.

Qin a ales în mod deliberat şi conştient această modalitate de a-şi înşela investitorii, inclusiv crearea de extrase de cont false. Acest tip de delict «cu guler alb» este la fel de devastator pentru victime ca orice alt fel de infracţiune şi ar trebui pedepsit în mod sever”, spune judecătoarea Valerie Caproni.

Mai mult de zece investitori i-au scris judecătoarei, notând aici câţiva oameni care şi-au pierdut economiile de-o viaţă din cauza lui Qin şi un cetăţean australian care a renunţat la facultate pentru a fonda Virgil Sigma Fund LP în 2017 – o companie încorporată în Insulele Cayman. O femeie citată de Bloomberg a declarat că a rămas fără casă în urma schemelor efectuate de tânăr.

Totodată, Stefan Qin susţine că a dezvoltat un algoritm special de tranzacţionare numit Tenjin, care ar putea obţine profituri prin cumpărarea de criptomonede pe un exchange şi vânzarea lor la un preţ mai mare pe o altă platformă. La scurt timp după ce a creat „Virgil”, el susţinea că fondul producea randamente anuale de 500% în 2017.

Cel mai puternic ziar de business din lume, „The Wall Street Journal”, i-a redactat un profil în 2018, perioadă în care tânărul gestiona 23,5 milioane de dolari. Până în 2020, acesta strânsese deja peste 90 de milioane de dolari.

Americanul a creat hedge fund-ul în primul an de facultate, folosind un algoritm despre care el credea că este „o maşinărie uimitoare de făcut bani”.

Însă lucrurile au început să se înrăutăţească, iar oamenii au început să devină suspicioşi cu privire la promisiunile mele”, spune Qin, care se confruntase iniţial cu o potenţială condamnare de 20 de ani într-o închisoare federală din SUA.