Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cronica unui faliment anunțat – City Insurance

city-insurance.png

Sursa imaginii: 
site-ul companiei

La sfârșitul săptămânii trecute, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a pecetluit ceea ce era așteptat de mai multă vreme: drumul spre faliment al societății de asigurări City Insurance. Respectiv, ASF a retras autorizația de funcționare și a constatat starea de insolvență. Aceste măsuri echivalează cu falimentul companiei. În acest dosar, sunt o serie de concluzii peste care nu ar trebui să se treacă atât de ușor.

În primul rând, falimentul City atrage din nou atenția asupra eficienței cu care funcționează instituțiile publice. Nu doar ASF, ci o pleiadă de instituții care, constatăm acum, ar fi trebuit să aibă un cuvânt de spus în descoperirea din timp a manevrelor financiare pe care le-a făcut compania și acționarul majoritar al acesteia.

Statul român are un păienjeniș impresionant de instituții care se ocupă de mișcarea banilor din economie. Există Agenția Fiscală, un Oficiu împotriva spălării banilor și o mulțime de reglementări stricte ale sistemului bancar. Cu toate acestea, după cum arată Ziarul Financiar, citând un oficial al ASF, acționarul majoritar de la City a făcut în ultimii patru ani mai multe împrumuturi fictive, în valoare de 125 milioane euro, care au avut, de fapt, rolul de a muta bani din firma de asigurări în conturile acționarului majoritar. În total, au fost plătite dobânzi în valoare de 18 milioane euro pentru împrumuturi fictive. Este un caz clasic de deturnare de fonduri, de spălare de bani sau cum vor autoritățile să numească această metodă. Problema este că hemoragia de bani din companie ar fi trebuit sesizată cu mult înainte de declararea falimentului City.

ASF, autoritatea care reglementează și autorizează piața asigurărilor, are partea sa de vină. Dar, nu trebuie să uităm că actuala echipă a ASF a declanșat controale serioase la firma de asigurări care au însemnat un șir de amenzi și sancțiuni care au culminat cu falimentul. O problemă mare este, într-adevăr, cu fostele echipe de conducere ale ASF, care, din motive necunoscute, au tolerat situația de la City.

În al doilea rând, scenariul falimentului City pare o copie trasă la indigo. De fapt, dificultățile financiare ale firmei nu mai erau de mult un secret. Sau erau un secret pe care îl știa toată lumea. Evoluția City Insurance a semănat cu falimentul Astra având un element comun și anume factorul „cel mai mic preț”.

Tariful redus practicat de City a fost alibiul perfect. Asigurații au fost mulțumiți pentru că au plătit puțin pentru un RCA folositor pentru alții și nu pentru ei înșiși, iar firma a strâns o cotă de piață impresionantă, ceea ce, poate, a făcut ca ASF să ezite să ia decizii radicale legate de o companie care avea deja un risc sistemic. Singurii nemulțumiți au fost o parte dintre cei care își reparau mașinile în contul asigurării de la City și service-urile auto, care de ani de zile acuzau decontări întârziate ale facturilor emise în contul lucrărilor de reparații.

Era, însă, destul de clar că „prețul cel mai mic” a fost, de fapt, un paravan pentru a transforma asigurarea RCA într-o sursă de cash. Nu putem știi acum motivele pentru care instituțiile publice și autoritatea de supraveghere au ignorat o situație ce oferea suspiciuni serioase cu privire la activitatea companiei. Cert este că timp de cel puțin patru ani niciuna dintre instituțiile statului nu a deranjat firma de asigurări. Abia acum, în anul 2021, ASF a luat „taurul de coarne”.

Problema acestei întârzieri este că, în timp, datoriile și extragerea banilor din firmă s-au acumulat, deci posibilitățile de fraudare au crescut. Cine plătește în contul falimentului City? Fondul de Garantare a Asiguraților. Dar ce este Fondul de Garantare? Nimic altceva decât o instituție folositoare în aceste cazuri de faliment ale cărei conturi sunt alimentate de companiile de asigurări de pe piață. Ceea ce înseamnă că firmele corecte vor plăti pentru compania care a fraudat și, în ultimă instanță, asigurații vor suporta costurile falimentului.

Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru și nu se se știe dacă va fi pentru ultima oară. Am fi prea optimiști dacă am crede că falimentul City va aduce o anchetă serioasă, o schimbare a regulilor de asigurare și o modificare fundamentală în funcționarea instituțiilor statului. Pentru că se pare că nimeni nu învață nicio lecție de pe urma „țepelor” trase în industria asigurărilor.

 
 
Cronica unui faliment anunțat – City Insurance