Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce scad bursele? Avem un caz Lehman Brothers, made in China?

evergrande.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Ieri, toate bursele importante au afișat indici „în roșu”, adică în scădere. Turbulențele piețelor provin de la dificultățile financiare prin care trece una din cele mai mari companii chineze din domeniul imobiliar și construcții, precum și din cauza tradiționalului joc „de-a șoarecele și pisica” pe care Congresul american îl face cu administrația de la Washington în materie de aprobare a creșterii plafonului de îndatorare.

Evergrande, companie chineză cotată la Bursele din Hong Kong și Shanghai, este un mastodont din domeniile imobiliar și construcții, sectoare esențiale pentru creșterea economică din China. Cele două domenii au o contribuție de 13% la produsul intern brut al Chinei. Compania are 200.000 de angajați și un impact pe orizontală estimat la 3,8 milioane de salariați.

Ceea ce îngrijorează este că Evergrande are împrumuturi totale de 260 miliarde dolari. De aceea, unii comentatori cred că o cădere a companiei ar fi echivalentul unui Lehman Brothers chinezesc. Ceea ce poate părea ușor exagerat, dar, trebuie amintit că un eventual faliment ar avea un efect dur asupra băncilor chineze.

De altfel, autoritățile chineze au avertizat principalele bănci despre faptul că Evergrande, a doua companie cu profil imobiliar din China, nu își va putea achita datoria ajunsă la scadență la începutul acestei săptămâni. Creditorii sunt îngrijorați că firma își va declara starea de insolvență.

Există deja speculații că într-o astfel de situație, a încetării de plăți, statul chinez va salva compania. Problema este, de fapt, mai complicată, pentru că „dosarul Evergrande” poate deschide o temă sensibilă și anume aceea a companiilor chinezești supraîndatorate.

Dificultățile firmei numărul doi din domeniul imobiliar au început o dată cu schimbarea regulilor de către stat, care au impus ca o clădire să poată fi vândută doar când este efectiv construită. Firma a beneficiat din plin de vechiul sistem vânzând locuințe înainte de a le finaliza și reușind, în felul acesta, să se finanțeze. De altfel, compania are de terminat 1,4 milioane de locuințe în valoare totală de 170 miliarde euro.

Evergrande are de plătit săptămâna aceasta 84 milioane de dolari în contul unor produse financiare numite „management al averii”, care, de fapt, nu sunt nimic altceva decât niște obligațiuni corporatiste. Criza de lichidități a făcut ca firma să anunțe că, în locul banilor, creditorii pot primi cu discount o serie de proprietăți imobiliare, precum apartamente, spații de birouri, sau locuri de parcare.

Valoarea acțiunilor numărului doi din domeniul imobiliar din China a scăzut anul acesta cu 85%, iar agențiile de rating au retrogradat calificativul acordat firmei. Analiștii se tem însă de un efect de contagiune care poate apărea pe piețe și care ar putea declanșa o scădere generalizată.

De asemenea, impactul falimentului asupra economiei chineze ar fi major: firma datorează bani către 171 de bănci interne și 121 de instituții financiare. Compania, fondată de un miliardar chinez, are în derulare 1.200 de proiecte în 280 de orașe ale țării, printre care și un stadion futurist, care are ambiția de a fi cel cel mai mare din lume și care va costa 1,5 miliarde de dolari.

Asta ar mai lipsi economiei globale, care se confruntă cu deficite mari, cu datorii în creștere și bineînțeles cu un nou val de pandemie, și anume o scădere a piețelor financiare.

O altă problemă pe care au resimțit-o investitorii este eterna discuție despre ridicarea plafonului de îndatorare de către Congresul american. Este deja o regulă. Congresul a ridicat sau suspendat plafonul de 80 de ori începând din anul 1960.

Probabil că va fi de acord și anul acesta să crească plafonul datoriei peste 28.000 miliarde dolari, dar, ca de multe ori  în ultimii ani, există o tensiune între Congres și administrația de la Casa Albă.

În aceste condiții, piețele bursiere ar putea să aibă corecții mai mari sau mai mici, în funcție de optimismul sau teama investitorilor.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 21 septembrie 2021