Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comportamentul financiar al românilor: cumpără impulsiv și neinformat. Câteva sfaturi practice

Românii îşi doresc mai multă educaţie financiară, dar nu apelează la experţi: aproape trei sferturi dintre ei au cumpărat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru că erau ieftine, iar două treimi au cumpărat impulsiv fără o planificare financiară atentă. Asta relevă un studiu realizat de BCR împreună cu compania de cercetare Unlock Market Research. Aceeași cercetară arată că pentru 1 din 5 respondenţi, situaţia financiară este cel mai important aspect al vieţii lor.

Românii îşi doresc mai multă educaţie financiară, dar nu apelează la experţi, ci preferă să ceară sfaturi financiare de la familie şi prieteni, iar mai mult de jumătate dintre cei care pun bani deoparte nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor, arată un studiu realizat de BCR împreună cu compania de cercetare Unlock Market Research, citat de ZF.

Astfel, doar 24% dintre români solicită consultanţă financiară specializată, iar dintre românii care fac economii 27% preferă să economisească banii cash.

Lipsa unui sfat specializat expune consumatorii la vulnerabilitate, iar acest lucru se simte în buzunar, având în vedere că 71% dintre români spun că au cumpărat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru că erau ieftine, 65% au cumpărat impulsiv fără o planificare financiară atentă, iar 62% nu îşi monitorizează cheltuielile sau le prioritizează greşit.

Pentru 1 din 5 respondenţi, situaţia financiară este cel mai important aspect al vieţii lor, însă, în acelaşi timp, doar 1 din 4 români se declară mulţumiţi de ceea ce au.

58% dintre respondenţi recunosc că nu au avut acces la informaţii financiare sau interes pentru a-şi îmbunătăţi nivelul de educaţie financiară; 52% dintre respondenţi preferă să ceară sfaturi de la familie şi prieteni, în timp ce doar 24% apelează la un expert bancar sau un specialist în finanţe.

În acest context, autprii studiului recomandă respectarea regulei 50/30/20 de împărţire corectă a bugetului: 50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorinţe şi 20% pentru economii şi investiţii. Apoi, clienţii trebuie să economisească întâi şi să cheltuie după din ce a rămas. Un alt sfat este să amâne cu o zi achiziţia unui lucru pentru a se asigura că ai nevoie de el. De asemenea, fiecare român ar trebui să aibă un fond de urgenţă unde trebuie strânse între 3-6 salarii lunare.

Chivu: Lipsa educației financiare naște împrumuturi

„Lipsa educației financiare vine la pachet cu creșterea împrumuturilor și cu lipsa investițiilor profitabile”, explică la RFI analistul de piețe financiare Cătălin Chivu.

Spre exemplu, spune analistul, „dacă mai mulți români ar ști despre titlurile de stat, ar investi în ele pentrucă îți aduc dobândă și sunt garantate de stat”. În plus, aceste titluri de stat „sunt și tranzacționabile, așa că poți ieși din joc atunci când ai nevoie de bani, câștigând și dobânda și din diferența de preț de pe bursă”, explică Chivu.

În ceea ce privește investițiile este important să existe un plan, mai spune analistul. Respectiv: perioada de investiție, suma pe care o aloci și gradul de risc pe care ești gata să ți-l asumi.

Ascultă:

 
Analistul de piețe financiare Cătălin Chivu, despre educația financiară