Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Care sunt cele mai inovatoare state

global.jpg

Sursa imaginii: 
wipo.int

Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală a publicat noul index global al inovării pentru anul 2021. Ca de obicei, clasamentul arată care sunt statele cele mai inovatoare. Pe primele trei locuri se află Elveția, Suedia și Statele Unite ale Americii.

Dar, vârful clasamentului nu indică evoluțiile din ultimii ani. Spre exemplu, Coreea de Sud a intrat pentru prima dată, anul acesta, în top 5, iar majoritatea celor 25 de state cele mai inovative de la nivel global sunt europene, ceea ce indică forța și preocuparea Uniunii Europene pentru domeniile cercetării-dezvoltării. De asemenea, în top 15 se află cinci economii asiatice, respectiv Coreea de Sud, Singapore, China, Japonia și Hong Kong-ul chinez.

Există și corelații între nivelul de dezvoltare al țării și gradul de inovare, la acest capitol având câteva state campioane care performează în sectorul de cercetare-dezvoltare mult mai bine decât nivelul general al economiei. Astfel, se remarcă India, Kenya, Republica Moldova și Vietnam.

Toate datele arată că performanțele în inovare aduc și o creștere a economiei, ceea ce ne spune că statele care au acum rezultate vizibile în sectorul de cercetare vor putea avea, în câțiva ani, performanțe în ceea ce privește dezvoltarea economică.

Dar care sunt indicatorii luați în calcul pentru alcătuirea indicelui inovării? Articole științifice publicate, alocări bugetare pentru sectorul de cercetare-dezvoltare, depunerea de brevete internaționale și tranzacțiile de tip venture capital, adică tranzacții de capital de risc.

Anul trecut, la nivel mondial, indicatorii esențiali pentru inovare au înregistrat următoarea evoluție: publicarea articolelor științifice a crescut cu aproximativ 8%; bugetele publice pentru cercetare-dezvoltare au continuat să crească, cu aproximativ 10%, iar companiile cu activitate de cercetare și-au crescut alocările cu 60%; depunerea de brevete internaționale a atins, anul trecut, un maxim istoric înregistrând o creștere cu 3,5%, cele mai multe fiind din domeniul tehnologiei medicale și a biotehnologiei și, în fine, tranzacțiile de tip capital de risc au crescut cu 6% depășind rata medie de creștere din ultimii 10 ani.

Mai concret, statele din care provin cele mai multe articole științifice sunt, în ordine, China, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania și India. Statele care au avut, în anul 2019, cele mai mari cheltuieli de cercetare-dezvoltare au fost Statele Unite ale Americii, China, Japonia, Germania și Coreea de Sud.

Investiții în cercetare

Analiza arată că pentru anul trecut nu sunt disponibile datele privind cheltuielile de cercetare-dezvoltare, dar estimările spun că o reducere a acestor cheltuieli la nivel global este posibilă. În același timp, sunt state care și-au crescut semnificativ cheltuielile la capitolul cercetare-dezvoltare, precum Australia, peste 20%, Statele Unite și Austria cu aproape 10% sau Germania și Mexic cu peste 5%.

Depunerile de brevete de invenție au crescut la nivel internațional, iar cele mai active state au fost, anul trecut, China, Coreea de Sud și SUA. Japonia și majoritatea statelor europene au avut scăderi la capitolul înregistrarea de brevete noi.

Unde se află România? Pe locul 48 din 132 de țări și într-o poziție modestă la nivel european. Mai exact, România este devansată de Ungaria, Bulgaria, Polonia, țările baltice și Grecia.

Concluziile analizei arată că investițiile în inovare au rămas la un nivel bun, în ciuda pandemiei și a scăderii economice. Au fost sectoare lovite de criză, precum transporturile, care și-au redus bugetele pentru cercetare, dar au existat și industrii, precum cea farmaceutică sau cea de tehnologia informației, care și-au crescut cheltuielile la acest capitol. Ceea ce ne arată că o criză poate fi depășită prin investiții în cercetare și inovare.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 22 septembrie 2021